Прокуратура веде справи, доки за них не візьметься ДБР - суд

Четвер, 3 березня 2016, 09:05
Прокуратура веде справи, доки за них не візьметься ДБР - суд

Слідчі органи прокуратури передають матеріали кримінальних проваджень Державному бюро розслідувань, коли воно почне здійснювати функції з досудового розслідування.

До того часу повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органів прокуратури.

Відповідне роз’яснення надав Вищий спецiалiзований суд України з розгляду цивiльних i кримiнальних справ.

Передання матеріалів відбувається відповідно до абзацу 2 пункту 4 розділу VІ закону "Про Державне бюро розслідувань" від 12 листопада 2015 року (№ 794-VІІІ) та абзацу 2 пункту 1 розділу ХІ "Перехідні положення" КПК у тримісячний строк після початку здійснення Державним бюро розслідувань функції досудового розслідування.

"Тобто початок дії положень частини 4 статті 216 КПК України пов’язаний не з моментом набрання чинності закону, який регулюватиме діяльність Державного бюро розслідувань України як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функцій органу досудового розслідування", - сказано в роз’ясненні.

"До того часу згідно з абзацами 1 та 2 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" КПК України повноваження щодо досудового розслідування здійснюють слідчі органів прокуратури", - наголошує Вищий спецiалiзований суд.

Раніше повідомлялося, що з 1 березня у зв’язку з ухваленням закону про створення Державного бюро розслідувань (ДБР) слідчі прокуратури втрачають свої повноваження.

Через це з того моменту нібито виникли проблеми з прийняттям та розглядом судами клопотань слідчих прокуратури у провадженнях, які відповідно до законодавства підслідні ДБР.

У Генпрокуратурі ж заявляли, що продовжать розслідування справ.

Кабінет міністрів поспіхом створив Держбюро розслідувань 29 лютого і призначив до конкурсної комісії з обрання його членів 6 членів із 9-ти.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News