У Польщі планують знести 500 радянських пам'ятників

Четвер, 31 березня 2016, 04:56

Польський Інститут Національної Пам'яті представить проект зі знесення більш ніж 500 пам'ятників подяки Радянському Союзу.

Про це пише польський портал onet.pl.

Радянські пам'ятники, як зазначає Інститут Національної Пам'яті (ІНП), символізують панування комуністичної системи над Польщею і повинні бути знищені. Загальнонаціональний проект ІНП буде направлений до місцевих органів влади протягом найближчих тижнів.

"Збереження цих пам'яток є наслідком незавершення в Польщі перетворень початку 90-х років. Це була фатальна помилка, яка вже багато років дає паливо, яке використовується в пропаганді і провокації, націлених проти нашої батьківщини", - сказав президент ІНП Лукаш Камінський.

Йдеться про більш ніж 500 пам'яткок подяки Радянському Союзу. Значною мірою вони були побудовані Червоною Армією і не представляли собою результат спонтанних дій Поляків.

"Ми зараз перераховуємо місця, в яких ще знаходяться радянські пам'ятники. До червня ми запропонуємо акцію, яка буде стимулювати місцеві органи влади знищувати радянські пам'ятники, ще до того, як виникне відповідний закон ", - пояснює президент ІНП.

У країні є також ряд пам'ятників, що приховують під собою останки загиблих радянських солдатів - ці пам'ятники не будуть знищені. Плани ІНП стосуються монументів, встановлених в громадських місцях.

Польська держава надалі буде охороняти кладовища, на яких покояться воїни Червоної Армії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування