Понад 70% компаній не бачать прогресу боротьби з корупцією в Україні

Четвер, 31 березня 2016, 10:34

73% українських компаній і європейських, які працюють у країні, не бачать прогресу в боротьбі з корупцією за останні два роки.

Про це свідчать дані опитування щодо сприйняття корупції Американської торгової палати (АСС), презентовані в Києві в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами голови робочої групи ACC з питань протидії корупції Ігоря Світлика, 35% компаній також вважають, що новостворені антикорупційні органи найближчим часом не будуть ефективними в боротьбі з корупцією, ще 29% дотримуються протилежної думки.

"Але була третина респондентів, які не визначилася, і в їх коментарях висловлювалася надія на те, що будуть ефективними – ред.). Більшість вірить, або сподівається на те, що вони будуть ефективними", – зазначив він.

При цьому, за результатами опитування, практично всі компанії (98%) вважають корупцію поширеним явищем, а переважна більшість (88%) зіштовхуються з нею у ході ведення бізнесу в Україні.

Він вказав на виразну позитивну тенденцію до зростання числа компаній, які не вважають за необхідне вдаватися до корупційних дій для поліпшення своїх шансів на успіх (з 39% у 2014 році до 65% у 2015-му).

Крім того, Світлик відзначив кілька позитивних моментів у боротьбі з корупцією, зокрема, значну дерегуляцію процедур, прийняття нового закону про закупівлі, що дозволяє здійснювати тендери більш прозоро і економити кошти, а також істотне збільшення прибутковості державних підприємств, що свідчить про зниження рівня корупції.

У свою чергу компанії найбільшим успіхом у боротьбі з корупцією назвали створення патрульної поліції (43%) та дерегуляцію процедур (5%). Ще 51% компаній констатували відсутність яких-небудь істотних успіхів.

Більшість представників бізнесу також висловлює готовність співпрацювати з правоохоронними органами з питань корупції. У той же час за результатами 2015 року лише 7% компаній мали успішний досвід такої співпраці і тільки 2% – досвід ефективного покарання корупціонера за вироком суду.

Як свідчать результати опитування, найбільш поширеними є такі види корупції як вимогу хабара за ухвалення або прискорення прийняття рішення/отримання дозволу (цей вид корупції вказали 82% компаній), зловживання службовим становищем для отримання неправомірної вигоди (75%), вимога надати "відкат" для забезпечення виграшу в держзакупівлі (52%).

В якості найбільш корумпованих органів бізнесмени вказують суди (87%), прокуратура (61%) і місцеві органи влади (39%).

Найбільш ефективними методами боротьби з корупцією бізнес вважає зміну співробітників в найбільш проблемних органах (72% опитаних), належний рівень заробітної плати (57%) і більш суворе покарання (47%). У той же час найбільшими перешкодами для подолання цього явища компанії вважають відсутність політичної волі (48%), опір реформам з боку влади (27%) і менталітет українців (17%).

Опитування проводилося в період з березня 2014 року по жовтень 2015 року. У ньому взяли участь 99 компаній різних галузей економіки, третина з яких – невеликі компанії, 10% – локальні. Найбільш активними були представники юридичного бізнесу, консалтингу, банківського і фінансового секторів, IKT-індустрії та сектору харчової промисловості.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
15:27
Цього року планується запустити залізничний маршрут з Києва до Кошице
Усі новини...