Нардеп: Відставка Яценюка - "угода" між Порошенком, Ахметовим і Коломойським

Понеділок, 11 квітня 2016, 02:13

Відставка глави уряду Арсенія Яценюка є результатом домовленості між президентом Петром Порошенком та олігархами Рінатом Ахметовим та Ігорем Коломойським. 

Про це 10 квітня в ефірі Hromadske TБ заявив нардеп від БПП Сергій Лещенко.  

"Політичним рішення про відставку було 2 міс. тому (коли Верховна Рада проголосувала за недовіру уряду, але провалила відставку Яценюка - УП). Зараз це - чистого виду "договорняк", коли олігархи вирішували, як діяти далі, а президент сидів з ними за "круглим столом" і шукали формат, в якому вони будуть усі задоволені", - зазначив він. 

За словами нардепа, наслідком "договорів" між олігархами, Порошенком та Яценюком може стати для Коломойського - реструктуризація зобов'язань "Приватбанку", можливо - компроміс щодо зобов'язань "Укрнафти".

"Щодо Ахметова - можливо, буде знайдено компроміс щодо його підприємств в енергетичній сфері. Зокрема, наскільки відомо, вже підвищено вартість вугілля для теплових електростанцій, що, відповідно, лягає у собівартість тарифу, що складе у підсумку 1.1 грн. за кВт/год. А це у понад 2,5 рази вище, ніж (вартість) для "Енергоатома", тобто Ахметов збереже собі надприбутки", - зазначив Лещенко. 

За його словами, готується схема з викупу Ахметовим державних часток у тих підприємствах, де в нього є контрольний пакет акцій - 6 енергогенеруючих та енергорозподільчих компаній.

"Готується приватизація, і замість того, щоб виставити на загальні торги,  є план, що це буде перетворено з ПАТ (публічне АТ) на приватні акціонерні товариства, і право викупу матимуть ті, хто вже є акціонером станом на зараз, за "державною оцінкою", яку проведе Фонд держмайна. Там заступником віднедавна працює помічник Ігоря Кононенка ", - пояснив він і додав, що в енергетичній системі "будемо бачити театр, де спільно діють Кононенко і Ахметов". 

"Це буде одним з можливих пояснень, чому Яценюк "відступив", оскільки він був дуже тісно пов'язаний з Ахметовим і його відставка може буде домовленістю у трикутнику "Ахметов - Порошенко - Яценюк", - зазначив нардеп.

У свою чергу Порошенко від таких домовленостей "отримає свого прем'єр-міністра". 

"Згодом можна буде перевірити офшорні рахунки Кононенка: можливо, він отримає якусь комісію від цих оборудок", - додав депутат.

Як відомо, 10 квітня глава уряду Арсеній Яценюк заявив, що подає у відставку з посади прем'єра. При цьому Яценюк наголосив, що парламентська фракція Блоку Петра Порошенка висунула на посаду глави уряду Володимира Гройсмана.

"Зробивши усе для стабільності  і спадкоємності курсу, заявляю про рішення передати  обов'язки керівника уряду України", - заявив Яценюк. 

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування