КС знову відкрив провадження щодо люстрації

Четвер, 14 квітня 2016, 13:54

Конституційний Суд відкрив нове провадження щодо конституційності норм закону "Про очищення влади" за поданням Верховного суду України від 25 грудня 2015 року.

Про це повідомляє "Громадський люстраційний комітет".

У поданні ВСУ просить визнати неконституційними положення ч. 3 ст. 4 закону "Про очищення влади", які передбачають застосування люстраційної заборони до особи у разі неподання нею у визначені строки заяви, передбаченої процедурою перевірки, та у разі повідомлення нею в заяві про застосування цих заборон.

На думку ВСУ, зазначені положення суперечать гарантованому праву на рівний доступ до державної служби.

Підставою для конституційного подання названо ухвалу Окружного адмінсуду Києва, яку прийнято у справі за позовом екс-керівника Головного управління Міністерства доходів і зборів в АР Крим Олександра Кондрашова стосовно скасування наказу про його звільнення.

Відповідно до інформації з офіційного реєстру, який веде Міністерство юстиції, до Кондрашова було застосовано люстраційні заборони 16 березня 2015 року.

За даними Громадського люстраційного комітету, Кондрашов був у списку посадовців, чиї майнові декларації та люстраційні заяви приховували у ДФС.

У комітеті зазначають, що ВСУ посилається на проміжний висновок Венеційської комісії щодо закону "Про очищення влади", а не на остаточний, які суттєво різняться.

Голова ради "Громадського люстраційного комітету" Олександра Дрік впевнена, що судді роблять це з метою маніпуляції: "Використання проміжного висновку та ігнорування остаточного – це абсурд і маніпуляція. Це все одно що посилатись на закон, прийнятий у першому читанні, ігноруючи закон, ухвалений у другому читанні і в цілому".

Дрік нагадала, що Венеційська комісія оприлюднила свій остаточний висновок щодо закону "Про очищення влади" за півроку до подання ВСУ (19 червня 2015 року) і визнала право України проводити люстрацію за визначеною в законі процедурою з урахуванням змін, внесених до парламенту після погодження з європейськими експертами.

"Більше ніж річна епопея із розглядом люстраційного закону в Конституційному Суді, відкриттям зараз нового провадження і блокуванням прийняття змін до закону у парламенті свідчить лише про одне: льовочкіни, бойки, лукаши, ківалови, вілкули та інші люстровані відповідно до закону соратники Януковича готуються повернутись у владні кабінети", - вважає Дрік.

"Єдине, що їм заважає – закон про люстрацію, тому вони й намагаються його скасувати через своїх людей в судах всіх рівнів, в тому числі Верховному та Конституційному. І допомагає їм в цьому вже нинішній президент, який саботує люстрацію та реформу судової системи",- заявила вона.

Як відомо, закон "Про очищення влади" набув чинності 16 жовтня 2014 року. Відповідно до нього, зокрема, у державних, правоохоронних, судових органів не можуть працювати посадовці, які перебували на вищих посадах при президенті Вікторі Януковичі і заплямували себе корупцією чи іншими порушеннями.

Пленум Верховного суду двічі (17 листопада 2014-го та 16 березня 2015 року) просив КС дати оцінку цьому закону. Просили скасувати люстрацію і 47 нардепів "Опозиційного блоку".

11 квітня Громадський люстраційний комітет направив до СБУ, Генпрокуратури та поліції заяви з вимогою притягнути суддів КС до відповідальності через порушення закону "Про запобігання корупції" під час розгляду люстраційного закону.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування