Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Семерак розповів про плани на зону відчуження та ЧАЕС

Субота, 16 квітня 2016, 22:28

В Україні має бути створено повноцінний ядерний цикл, щоб вийти на світовий рівень у поводженні з відпрацьованим ядерним паливом без участі Росії.

Про це заявив глава Мінекології та природних ресурсів Остап Семерак.

За його словами, захоронення ядерного палива є питанням "національної безпеки та економічної доцільності".

"Не бачу, чому ми повинні плати Росії гроші за захоронення ядерного палива, якщо можемо це безпечно робити самі. Матиму з цього приводу серйозну дискусію з Міненерго, "Енергоатомом". Планую також залучити до проекту країн-донорів", - заявив Семерак.

Він повідомив, що роботи на майданчику "Укриття" ведуться "якісно і за графіком".

"Будівництво арки над 4-м блоком АЕС та сховище відпрацьованого ядерного палива будуть завершені відповідно до затверджених планів. Але факт, що іншим об'єктам, підприємствам та проектам зони відчуження уваги недостатньо. Швидко виправимо", - зазначив міністр. 

Він додав, що територію Чорнобильської зони також необхідно зробити "максимально відкритою".

"Зона відчуження, яка сьогодні асоціюється лише з трагедією, має перетворитись на територію змін, реформ, інновацій та визнаною в світі екологічно безпечною територією", - зазначив міністр. 

На його думку, зону ЧАЕС "потрібно розвивати як наукову базу".

"Україна є піонером у наукових дослідженнях ядерних катастроф, тому маємо використати цей досвід, щоб стати світовими лідерами в інжиніринговому та дослідницькому просторі у відповідних сферах", - підсумував Семерак.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування