У ГПУ пояснили колізію з призупиненням справ проти Пшонки і Якименка

Четвер, 21 квітня 2016, 13:19

Генеральна прокуратура призупинила досудове слідство щодо колишнього голови СБУ Олександра Якименка й колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки у зв’язку з оголошенням їх у розшук.

Про це начальник управляння спецрозслідувань Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк повідомив "Радіо Свобода".

"У нашому управлінні розслідується щодо двох – це Пшонка і Якименко. Розслідування дійсно зупинене у зв’язку з розшуком, як це передбачено статтею 280 Кримінального процесуального кодексу України", - підтвердив він.

"Ми змушені це робити, тому що законодавець в КПК визначив строк розслідувань – тільки рік з моменту повідомлення про підозру, якщо справу не зупиняти, то строки слідства вийдуть – і необхідно буде закривати безпідставно", - сказав Горбатюк. 

Разом із тим він зауважив, що у справах за фактами тих злочинів, які інкримінують вказаним особам, розслідування триває.

"Потрібно чекати розшуку, тому що для процедури заочного засудження потрібно оголошення в міжнародний розшук, а Інтерпол відмовив в оголошені в міжнародний розшук по Якименку і Пшонці", - зазначив Горбатюк.

"Ми відправили лист, щоб пояснити позиції, які необхідно надати. Тому що немає чіткої мотивації, там є посилання на пункт про те, що вбачаються ознаки політичних переслідувань. Ми направили лист з тим, щоб нам пояснили: які необхідні від нас дії, щоб переконати Інтерпол в тому, що тут немає політичних переслідувань", - повідомив він.

Представник ГПУ сказав, що "на сьогодні відповіді ще немає". 

"Відновлення розслідування – коли їх затримають або коли підстави для заочного засудження змінилися б і вже не було б прив’язки до міжнародного розшуку, однак Верховна Рада ці зміни не підтримала", - сказав Горбатюк. 

Раніше "Українські новини" повідомили, що ГПУ призупинила розслідування проваджень у відношенні колишнього генпрокурора Віктора Пшонки, екс-першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна, екс-глави Служби безпеки України Олександра Якименка, а також проти колишнього глави Національного банку Ігоря Соркіна у зв’язку з їх розшуком. 

Як відомо, Віктор Пшонка втік із Києва 22 лютого 2014 року. За останніми даними, він перебуває в Росії. 

Йому інкримінують заволодіння упродовж 2010-2014 років бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділеними на зведення нової будівлі ГПУ.

Також Пшонку підозрюють в організації умисних вбивств під на Майдані у Києві у період з листопада по лютий 2013-2014 року (ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу); зловживання владою або службовим становищем (ч. 2 ст. 364); прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою (частиною 4 статті 368); зловживання впливом (ч. 3 ст. 369-2).

Відповідно до реєстру МВС, Пшонку оголосили в Україні в розшук за статтею 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем).

Якименка СБУ підозрює у "фінансуванні тероризму".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування