Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міносвіти припускає, що перший випуск "12-річки" співпаде зі вступом у ЄС

П'ятниця, 22 квітня 2016, 11:27
Міносвіти припускає, що перший випуск 12-річки співпаде зі вступом у ЄС

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич запевняє, що перехід на 12-річну систему шкільної освіти буде поступовим і ґрунтуватиметься на згоді громадськості.

Вона представила плани свого відомства з трибуни Верховної Ради під час години уряду.

"Коли ми говоримо про нову українську школу, ми перш за все говоримо про новий зміст освіти. Бо дуже багато зараз говорять про 12-й рік навчання, але не це зовсім головне в новій українській школі", - сказала Гриневич.

"Ця тривалість навчання має бути накладена на новий зміст. Не буде нового змісту – не буде ніяких змін у тривалості, і ми залишимося у старій пострадянській школі", - заявила вона.

За словами міністра, головна ідея – це перегляд змісту навчання і нові цілі української школи: "Діти мають здобути уміння й компетентності 21 сторіччя, які узгоджені країнами Європейського Союзу і які потрібні сьогодні сучасному українцю".

"Окрім знання рідної державної і двох іноземних мов, інформаційних технологій, вміння критично мислити, аналізувати, працювати в команді, мати навички фінансової грамотності й підприємництва, нашим дітям потрібна освіта для життя. І це головна мета нової української школи. Далі цей зміст потрібно покласти на відповідну тривалість навчання", - вважає вона.

Міністр запевнила, що "ніхто не піде на раптове запровадження 12-річного навчання без нового змісту, без зарезервованих бюджетних коштів, без відповідної підготовки вчителів і відповідної мережі закладів".

"Програма мінімум: ми запроваджуємо 12-річну школу з 1-го класу з 2018 року. У цьому випадку ви виходимо на 12-й клас у 2029 році. Це орієнтовані терміни вступу України в Європейський Союз, якщо план буде працювати", - заявила Гриневич.

"Можуть бути більш сприятливі обставини. Якщо в нас буде фінансування, якщо буде готовий зміст, перепідготовлені вчителі – можна починати з 5-го класу чи з 10-го класу. Але це лише за сприятливих умов", - сказала вона.

Гриневич запевнила, що такий план також "буде обговорено на національному рівні і узгоджено з парламентом".

"На даний час, щоб усі діти не залишалися поза процесами доступу до нових цінностей і змісту оновленої школи, ми запускаємо робочі групи по всіх навчальних програмах на предмет: перше – розвантаження з необґрунтованої інформації і, друге, запровадження компетентісного підходу. Щоб ці програми почали працювати вже з нового навчального року", - сказала вона.

Гриневич також поінформувала: "Ми плануємо підписати договір про участь у міжнародному дослідженні PISA (Programme for International Student Assessmen – ред.) 2018 року, щоб нарешті Україна могла побачити свою освітню систему, якою вона є справді, серед усіх інших країн, що входять до Організації економічної співпраці і розвитку"

У галузі вищої освіти, сказала вона, міністерство продовжить розпочату реформу. Готуються зміни до закону про вищу освіту, щоб урегулювати проблемні питання.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
Усі новини...