Гройсман каже, що бідні люди не постраждають від зміни ціни газу

Середа, 27 квітня 2016, 11:14

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що незаможні громадяни не постраждають від підвищення тарифів на газ.

На засіданні уряду в середу він сказав, що система субсидій має захистити таких людей.

"Це важке рішення, але необхідне для нашої держави – питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний у тому, що ми поставимо крапку і це буде остання зміна ціни на газ у житті нашої держави. Багато років на цій темі спекулювали – важливо, щоб ми були прозорими", - сказав він.

Прем'єр наголосив, що підвищити ціну на газ – це зобов'язання України перед Міжнародним валютним фондом.

"Але я переконаний, що саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 мільйонів споживачів. Сьогодні ціна на газ, яка не була економічно обґрунтованою, була 7 200 гривень. Відповідно до рішення, яке пропонується розглянути на уряді, ця ціна буде зменшена до 6 879 гривень", - заявив Гройсман.

За його словами, раніше держава дотувала не обґрунтовані економічно ціни і "не було жодної соціальної справедливості" в тому: "Багаті споживали газ задешево, і бідні.. Люди сплачували податки, державний бюджет направляв їх на дефіцит "Нафтогазу" – але навколо цих речей завжди були оборудки…".

"Ми маємо припинити цю несправедливість і потурбуватись за кожного громадянина, якому сьогодні важко. Система субсидій буде настільки ефективною, що від цих змін ті, хто не має високого доходу, будуть захищені державою адресно", - заявив Гройсман

"Звісно, ті, хто має великі статки, вони будуть доплачувати повну ціну – відповідно до свого споживання. Той, хто буде потребувати додаткового соціального захисту від держави, його отримає", - заявив прем’єр.

Перший віце-прем'єр-міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів у виступі уточнив, що йдеться про внесення змін у постанову КМУ №758 від 1 жовтня 2015 року.

"Мета постанови – впорядкування цін на природній газ для споживачів, які підпадають під дію положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу та встановлення ціни газу як товару на рівні 100% паритету до ціни імпортованого природного газу", - сказав Кубів.

Зміни передбачають, що з 1 травня 2016 року ціна на газ буде встановлена на рівні 4 942 грн за тисячу кубометрів, а граничний рівень роздрібних цін для побутових споживачів буде 6 879 грн за тисячу кубометрів.

"При цьому для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 71 грн 88 коп. до 68 грн 70 коп. за кубічний метр. Це дорівнює імпортному паритету та повністю нівелює можливі корупційні ризики від різниці цін за газ", - заявив Кубів.

Для релігійних організацій пропонується встановити ціну у 3 913 грн за тисячу кубометрів газу.

Гройсман при цьому заявив, що завдання уряду – щоб люди з високим рівнем доходжу навіть не відчули змін, але щоб їх відчули ті, хто наживався на газових тарифах.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування