Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Freedom House: свобода ЗМІ у світі падає, Україна – частково вільна

Середа, 27 квітня 2016, 12:36

Стан свободи слова у світі продовжує погіршуватися і наразі перебуває на найгіршому рівні з 2004 року.

Про це йдеться у новому звіті міжнародної правозахисної організації Freedom House про стан свободи ЗМІ у 2015 році.

"Свобода ЗМІ у 2015 році знизилася до найнижчого показника за 12 років, тому що політичні, кримінальні і терористичні сили у рамках своєї ширшої боротьби за владу вимагають від ЗМІ співпраці або мовчанки", – сказано у повідомленні.

За даними організації, лише 13% населення Землі живуть в умовах дійсно вільної преси, 41% – частково вільної, 46% – не вільної.

 

Україна все ще перебуває серед частково вільних країн, стан свободи преси у ній оцінений у 53 пункти проти 58 пунктів минулого року (чим нижчий показник, тим вільніші ЗМІ).

"Запровадження обіцяних нових медійних законів свідчать про можливість розширення свободи преси (в Україні – ред.) навіть в умовах конфлікту на сході, який становить серйозну небезпеку для репортерів", – сказано у звіті.

Росія і надалі залишається серед невільних країн з показником 83 пункти, а справи у Криму, який виділений в окрему територію, ще гірші – 94 пункти. Показники Росії і Криму порівняно з минулорічними не змінилися.

Росію у звіті назвали "новатором сучасної державної пропаганди". Організація заявила, що Кремль розширює спроби контролю над внутрішніми новинами, а також маніпулювання інформаційним полем деяких значних геополітичних сусідів, включаючи Україну, Молдову, країни Балтії і Центральної Азії.

Найбільше від погіршення стану свободи преси у 2015 році страждали Бангладеш, Туреччина, Бурунді, Франція (яка все ще серед вільних країн), Сербія, Ємен, Єгипет, Македонія і Зімбабве.

Олег Шанковський, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...