На Закарпатті - скандал через звернення до Порошенка

Четвер, 7 квітня 2016, 16:26

У Закарпатській області зчинився скандал через звернення обласної ради до керівництва держави з закликом прискорити внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Так, депутати обласної ради на своєму засіданні ще 5 квітня ухвалили звернення до президента Петра Порошенка, спікера парламенту Володимира Гройсмана та прем’єра Арсенія Яценюка.  

У зверненні обласні депутати просять "невідкладно внести зміни до Конституції України та законів України з метою відходу від централізованої моделі управління, забезпечення спроможності та широких повноважень місцевого самоврядування, побудови ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізації у повній мірі положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності, повсюдності, фінансової та матеріальної самодостатності місцевого самоврядування".

У зверненні також згадується, що на референдумі 1 грудня 1991 року 78,6% закарпатців віддали свої голоси "за" проголошення Закарпатської області України спеціальною самоврядною територією, як суб’єкта в складі незалежної України.

Місцева преса вже встигла заявити, що депутати просять автономії, однак голова облради Михайло Рівіс пояснив, що про автономію не йдеться.

"У зверненні обласної ради нема прохання автономії, там є прохання прискорити рух децентралізації. Це те, що декларував Петро Олексійович, йдучи в Президенти України, це те, що підтримав Володимир Гройсман, який, будучи першим віце-прем’єром, започаткував процес децентралізації влади і продовжив вже на посаді спікера парламенту України", - заявив Михайло Рівіс.

У тексті документу, опублікованому на сайті Закарпатської облради, також не згадується автономія.

Як відомо, 20 січня народні депутати звернулися до КС із проханням розтлумачити положення ст. 155 Конституції "наступна чергова сесія" для визначення кінцевого терміну ухвалення в цілому змін до Основного закону в частині децентралізації.

КС своїм рішенням дозволив парламенту ухвалювати в цілому проект змін до Конституції на будь-якій наступній черговій сесії після тієї, на якій законопроект було ухвалено в першому читанні.

Тетяна Кусок, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування