Рада не змогла остаточно затвердити закон про свою відкритість

Середа, 11 травня 2016, 12:16

Верховна Рада повернула в комітет на доопрацювання законопроект щодо відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради, її комітетів і депутатів

За повернення на підготовку до другого читання проекту закону №1591 проголосував 241 депутат.

На ухвалення законопроекту про внесення змін у законодавство у другому читанні та в цілому не вистачило голосів ("за – лише 206 депутатів). Навіть для повернення його в комітет довелося ставити питання на голосування двічі.

В іншому разі законопроект вважався би відхиленим.

Депутат від БПП Сергій Лещенко після провального голосування наголошував: "Парламент в усьому світі – це законодавчий орган, який має діяти прозоро. Коли йшли на вибори, всі обіцяли прозорість парламенту… Зараз не вистачає голосів".

Він попросив голову Верховної Ради оприлюднити в офіційному виданні "Голос України" оприлюднити повні результати голосування за цей закон.

Голова комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв перед повторним голосуванням закликав: "Прошу проголосувати за цей закон... В нашому комітеті ми вже рік виконуємо всі ці норми – це приємно і корисно".


Після повернення законопроекту в комітет депутат від БПП Світлана Заліщук написала у Facbeook: "Закон, який максимально відкривав протоколи, стенограми, звіти про відрядження, кошти за проживання та проїзди, кошторис Ради, запити депутатів та відповіді на них, відкладено в довгу шухляду".

"Головним лідером НЕпідтримки виступив, як не дивно, Руслан Князевич і на фракції БПП, і під час обговорення в залі з аргументацією "чому ми себе не поважаємо, і так вже все відкрито, а єдині новели закону – це звіти за відрядження і проживання депутатів", - додала вона.

За законопроектом, на сайті ВР щомісяця мали б оприлюднювати: список депутатів, які отримали кошти для компенсації вартості проїзду, і розмір компенсації; перелік депутатів, яким видають кошти на оренду житла та винайм готельного номера, розмір виданих коштів.

Також на сторінках депутатів і сайті парламенту мали б щомісяця оновлювати списки помічників-консультантів нардепів, із зазначенням їхнього статусу. Для надання зазначеної інформації на запит згода депутата і помічників не вимагається.

Комітети ж мали б інформувати про свою діяльність громадськість, за представниками ЗМІ закріпили б право бути на засіданнях, якщо вони не закриті.

Закон зобов'язав би комітети оприлюднювати:

- розклад своїх засідань (упродовж одного робочого дня після його складення) та зміни до нього (не пізніше ніж за 12 годин до початку засідання);

- протокол засідання (упродовж 3 робочих днів з дня підписання) і матеріали, що до нього додаються, у тому числі стенограму (упродовж 3 робочих днів з дня її виготовлення) й аудіозапис засідання;

- прийнятий комітетом акт (упродовж 3 робочих днів з дня підписання);

- протокол слухання й, у разі її виготовлення, стенограма в комітеті (упродовж 30 днів із дня проведення слухання).

Також апарат РФ мав би забезпечувати оприлюднення звіту про відрядження члена комітету упродовж 5 днів з дня його подання.

За проект закону в цілому ніхто не натиснув "проти", але фракції голосували так: БПП – 63 "за", утрималися 16, не голосували 40 присутніх; "Народний фронт" – "за" 65, не голосували 9;, "Опозиційний блок" – "за" 18, не голосували 15; "Самопоміч" – "за" 22, не голосував 1; "Батьківщина" – за 11, не голосували 3; позафракційні – "за" 16, група "Відродження" – за 4; група "Воля народу" – 6 за; також підтримав Олег Ляшко.

За повернення у регламентний комітет депутати голосували так: БПП – 82 "за", не голосували – 31; "Народний фронт" – за 67, не голосували 6; "Опоблок" дав 23 голоси, "Самопоміч" – 23 "за"; "Батьківщина" – 12 "за", не голосували 2; Олег Ляшко дав один голос; позафракційні – 20 "за", група "Відродження" – 5 голосів, "Воля народу" – 8 "за".

Напередодні Верховна Рада провалила закон щодо доступу до публічної інформації.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування