Переговори в Берліні: Україна і РФ не домовилися щодо виборів на Донбасі

Середа, 11 травня 2016, 17:10

У ході зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) у Берліні не вдалося досягти консенсусу з Кремлем щодо умов для проведення виборів на Донбасі.

Про це журналістам у середу в Берліні повідомив глава МЗС України Павло Клімкін, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми не дійшли згоди. Російська сторона представила свої варіанти виборчого законодавства. Але я сказав пану Лаврову, що ми здатні самі написати українське законодавство, і жодні поради нам не потрібні. Таким чином, в цьому питанні у нас немає ніякого прогресу, і ми будемо працювати над цим питанням у подальшому", - сказав він.

Він поінформував, що на зустрічі озвучив всі "недискусійні" для України аспекти.

"Я чітко сказав, що є питання, які відповідають як українському законодавству, так і критеріям ОБСЄ, які, в принципі, не повинні обговорюватися. Такі, як наприклад, доступ ЗМІ до передвиборчої та виборчої кампаній. Або, наприклад, участь українських політичних партій, оскільки в цьому сенс політичного процесу", - зазначив глава МЗС України.

За його словами, для офіційного Києва принциповим є питання адміністрування місцевих виборів на Донбасі.

"Це питання ролі Центральної виборчої комісії, це, врешті-решт, українські вибори. А також люди, які вимушені залишити Донбас, - вони повинні отримати дозвіл, щоб проголосувати або бути обраними. Це їхнє конституційне право", - підкреслив міністр.

При цьому він підкреслив: "Ми не можемо обговорювати, дискутувати або, в принципі, вести які-небудь переговори з конституційним правам людей".

Клімкін заявив, що зустрічі сторони дійшли згоди щодо необхідності присутності міжнародного компонента на місцевих виборах на Донбасі. "Ми погодилися, що цим компонентному може бути СММ ОБСЄ. Ми також дискутували, яким може бути мандат місії, якими можуть бути правила для даної місії, а також компонент озброєння. Я радий, що є спільне розуміння того, що це питання необхідно і надалі обговорювати", - сказав .

Глава МЗС РФ Сергій Лавров наполягає на амністії бойовиків. Тільки після цього можливі вибори, вважає він.

"Ці всі аспекти: вибори, статус, конституційна реформа і амністія - вони взаємозалежні. На наше переконання, поки цей пакет не узгоджений і не схвалений, а схвалювати його, звичайно ж, повинна Верховна Рада. Вибори проводити буде практично неможливо", - додав міністр.

"Ми багато часу присвятили політичним аспектам. Було підтверджено взаємозалежне вирішення всіх проблем, це стосується і виборів на Донбасі, необхідність прийняти закон про особливий статус Донбасу та відображення його в конституції та амністії", - заявив Лавров журналістам за підсумками переговорів.

"Ми не змогли з цих проблем конкретно просунутися, бо вирішуватися всі ці проблеми повинні в прямому діалозі між Києвом, Донецьком і Луганськом" - додав міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування