УПЦ КП очікує визнання від Вселенського патріархату

П'ятниця, 13 травня 2016, 20:51

Українська православна церква Київського патріархату розраховує, що Константинопольська православна церква (Вселенський патріархат) визнає її автокефалію.

Про це йдеться в заяві архієрейського собору УПЦ (КП), передають Українські Новини.

"Українська православна церква Київського патріархату вважає і визначає себе справжньою, канонічно повноцінної помісною православною церквою в Україні. Відкидаючи будь-які зазіхання Московського патріархату на особливу роль або владу щодо Української церкви, Київський патріархат визнає тільки Константинопольський патріархат своєю Церквою-Матір'ю і від неї очікує визнання історично доведеного і канонічно обумовленого факту автокефалії УПЦ", - сказано в заяві.

УПЦ (КП) вважає, що канонічними передумовами для існування в Україні автокефальної помісної УПЦ є безперервна діяльність на українських землях протягом більше 1 тис. років православної церкви, наявність достатньої кількості архієреїв, священнослужителів і мирян.

Крім того, УПЦ (КП) звертає увагу на те, що до цих умов відносяться і наявність окремого українського народу, який має власну суверенну державу.

При цьому УПЦ (КП) відзначає, що хоча і вважає виправданими статус патріархату в УПЦ, але тимчасово готова їм поступитися при визнанні автокефалії.

"З огляду на всі обставини, наша Церква готова, якщо це буде потрібно, на якийсь час відкласти прохання про визнання своєї гідності Патріархату, зберігаючи це найменування у власних межах і для внутрішнього споживання", - йдеться в заяві.

УПЦ (КП) шкодує, що спроби відновлення діалогу з Українською православною церквою Московського патріархату та Українською автокефальною православною церквою не принесли результату, проте впевнена, що єдність православних церков в Україні буде досягнуто.

Як відомо, в Україні 60-70 парафій УПМ МП впродовж двох років перейшли до УПЦ Київського патріархату.

У липні 2015 року Українська Православна Церква Київського Патріархату заявила про відмову Української автокефальної православної церкви від попередніх домовленостей щодо створення єдиної церкви.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування