Порошенко: Імена катів - геть з карти України, маємо завершити декомунізацію

Неділя, 15 травня 2016, 11:40
Порошенко: Імена катів - геть з карти України, маємо завершити декомунізацію

В Україні має бути завершено процес декомунізації, оскільки це є питанням української національної безпеки. 

Про це заявив президент Петро Порошенко  15 травня на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили". 

"Гібридна війна завжди починається з ідеологічного наступу. Грубій військовій силі зазвичай передує так звана "soft power". Перш ніж цілити в тіла, вбивають душу, розріджують мозок... Ми маємо завершити декомунізацію, тому що це є питанням української національної безпеки", - заявив президент. 

"Ми всіма діями намагаємося убезпечити сучасний світ від явищ, притаманних тоталітарним режимам, уберегти українців та все людство від повторення подібних трагедій. Важливим елементом такої політики є декомунізація", - зауважив Порошенко.

При цьому він зазначив необхідність проведення у громадах "потужної роз’яснювальної роботи щодо важливості декомунізації".

"Шістьма постановами Верховної Ради перейменовано 688 населених пунктів та 15 районів. Упродовж останніх 1.5 року в обласних центрах України було змінено назви понад 1000 вулиць. За період з грудня 2013-го по квітень 2016 року демонтовано більше 1000 ідолів Леніна та близько 150 істуканів іншим радянським діячам", - зазначив Порошенко.

Разом з тим в Україні досі залишається до 1000 монументів Іллічу, додав він.

"Своєї черги чекають ще 11 районів та майже 300 населених пунктів, із них два – обласні центри.... Імена катів з карти України – геть, це не обговорюється. Яку назву обрати - громада має вирішити сама, єдине застереження – не повертатися до імперських найменувань. Я не дозволю, щоби карту України знову заплямували новоросійськими топонімами", - заявив президент. 

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News