Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко: Кремль хоче, аби кримські татари замовкли назавжди, – не вийде

Середа, 18 травня 2016, 16:00

Президент Петро Порошенко вважає, що Росія домагається, аби кримські татари зникли назавжди, але цього не станеться.

Про це він заявив у виступі з нагоди Дня пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року.

Порошенко зазначив, що жертвами геноциду кримських татар стали сотні тисяч людей.

"Так звана дружба народів по-московськи для людей, депортованих із рідного краю, вартувала сотні тисяч життів – і закатованих нелюдськими умовами чоловіків та жінок, і ніколи не народжених дітей", – заявив президент.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

"Жахлива трагедія тривала більш як півстоліття", – продовжив Порошенко.

Саме в ті дні, коли було покладено початок поверненню кримських татар на Батьківщину, вважає він, "імперія дала одну з перших тріщин", а розпад СРСР відкрив кримським татарам шлях додому.

"Репресії, які застосовувалися радянською владою, не здолали національного руху за відновлення прав і свобод", – сказав президент.

"І російській окупаційній тимчасовій владі теж не вдається упокорити ваш волелюбний народ…", – наголосив він.

За словами Порошенка, переслідування кримськотатарського населення – "це константа у політиці Росії за всіх режимів".

"І тепер "нащадки" Сталіна реанімують політику геноциду проти кримських татар. Просто зараз окупанти ув’язнюють людей лише за те, що вони говорять рідною кримськотатарською мовою, вірять у єдиного Бога і хочуть вільно жити на свої землі", – заявив президент.

"Їхнє судилище заборонило Меджліс, частина керівництва якого у в’язниці, десятки кримських татар зараз за ґратами, тисячі, як і 72 роки тому, змушені залишити рідний Крим. Окупанти залякують, викрадають, проводять обшуки, допитують у КДБ, перешкоджають роботі вільних засобів масової інформації, забороняють мирні акції, закривають в’їзд на батьківщину національним лідерам", – додав Порошенко.

"У Москві хочуть, аби кримські татари замовкли назавжди і зникли. Не вийде – ваш голос потужно звучить на цілий світ. Це і Меджліс, що продовжує роботу у вільній Україні, це і Джамала, яка вразила до глибини душі всю Європу", – заявив український президент.

"Дякую тобі, Джамало. Ваше виконання змусило європейців побачити й почути ще раз очевидне: Крим – це Україна, а Україна – це Європа. Перемога на Євробаченні – перемога над брехнею, злом, насильством", – додав Порошенко.

Він переконаний, що Україна поверне собі Крим, а доти її завдання – захистити своїх громадян та надати кримським татарам всебічну підтримка спротиву окупаційній владі.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...