G7 поєднає зняття санкцій з РФ з виконанням мінських угод

Вівторок, 24 травня 2016, 06:56

Глави держав "великої сімки" мають намір поставити в залежність зняття санкцій з РФ від повного виконання Москвою мінських угод і повагою суверенітету України.

Про це пише DW.com.

Як стало відомо в понеділок, 23 травня, таке рішення буде прийнято на найближчій зустрічі G7, яка пройде в Японії 26-27 травня. Нинішній термін дії економічних санкцій закінчується в кінці липня 2016 року.

На минулому тижні з німецьких і американських дипломатичних кіл стало відомо, що на саміті G7 мова піде в тому числі про продовження санкцій стосовно Росії.

Японський уряд при цьому бачить паралелі між поведінкою РФ по відношенню до України і діями Пекіна в двох морях - Південно-Китайському і Східно-Китайському.

У зв'язку з цим в Токіо виступають за спільну позицію "великої сімки" щодо обох країн. Очікується, що за підсумками саміту G7 виступить проти будівництва насипних островів і військової інфраструктури в Південно-Китайському морі, що може "порушити поточний стан справ".

Китай заявляє претензії на все Південно-Китайське море, змагаючись за багатий сировиною (в першу чергу - нафтою і газом) водний простір з Філіппінами, Брунеєм, Малайзією, В'єтнамом і Тайванем. Пекін в спірному регіоні створює штучні острови, а на них - льотні поля, щоб таким чином підкріпити свої територіальні претензії.

Японія, яка також сперечається з Китаєм про низку незаселених островів в Східно-Китайському морі, останнім часом посилила критику на адресу Пекіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування