Фейгін вважає, що для звільнення українців із РФ потрібен орган

Четвер, 26 травня 2016, 16:30

Адвокат Надії Савченко Марк Фейгін вважає, що вона могла б очолити громадський рух за звільнення політв'язнів-українців з Росії.

На прес-конференції з іншим адвокатом Савченко Миколою Полозовим він висловив думку, що цим може займатися громадська організація.

"Як створити суспільний орган, який міг би зібрати людей, які могли б продовжувати чинити політичний і міжнародний тиск на владу в Кремлі для того, щоб питання з українськими політв'язнями було вирішено", – зазначив Фейгін.

"Я думаю, і що стосується моєї чи Коліної (Полозова) участі – це вирішить Надя. Якщо вона наважиться створити такий суспільний орган… у такому органі ми б узяли участь", – сказав він, відповідаючи на запитання журналіста.

Фейгін зазначив, що Надя не раз говорила, що буде займатися звільненням інших українців, яких незаконно тримають за ґратами в Росії. Також її дуже засмутив вердикт присяжних щодо приводу Миколи Карпюка й Станіслава Клиха.

Він сказав, що "неможливо двом-трьом адвокатам бігати з кейсу в кейс в умовах, коли процесуалістика обнулена зовсім".

"Як адвокати ми нічого не можемо зробити, а як політичні адвокати, як особи із громадським рівнем – безумовно, ми можемо. Можемо просто надати публічності цим справам, можемо привернути увагу до цієї проблематики міжнародних організацій, правозахисних і так далі", – заявив Фейгін.

Він зазначив, що, приміром, "до націоналістів дуже погане ставлення правозахисних організацій за кордоном" – не важливо, українських, російських чи інших.

"Ось, у справі Карпюка фігурує лідер УНА-УНСО… Дуже важко домогтися підтримки від міжнародних організацій на користь таких людей… Я вважаю, що такий орган повинен, нарешті, подолати цю межу, цю ідіосинкразію стосовно націоналістів, які висловлюють ідеї цілком не ворожі ліберальному розумінню того, що вважається загальноприйнятим", – заявив Фейгін.

На його думку, таким людям повинні допомагати й на міжнародному рівні, і на правовому рівні, і на політичному – щоб їх визнавали політв'язнями.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування