Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політв'язні в РФ: адвокат Коломійця розповів про катування українця

П'ятниця, 27 травня 2016, 15:54
Політв'язні в РФ: адвокат Коломійця розповів про катування українця

Затриманий російськими силовиками українець Андрій Коломієць зазнав жорстоких тортур.

Про це під час прес-конференції повідомив його російський адвокат Михайло Кушпель, передає УНІАН.

Адвокат підкреслив, що Коломієць не має жодного відношення до Криму і ніколи там не жив.

Кушпель розповів, що 23-річний Коломієць, уродженець села Вікторівка Миронівського району Київської області, в листопаді 2014 року переїхав жити в Кабардино-Балкарію до своєї дівчини Галини Залиханової.

За словами Кушпеля, його підзахисний проживав на території Росії на законних підставах, у нього була реєстрація на тимчасове проживання в РФ до травня 2015 року.

Адвокат зазначив, що в травні 2015 року двоє поліцейських в супроводі трьох-чотирьох осіб, які, за припущеннями, були співробітниками підрозділу ОМОН, прибули до місця проживання Коломійця.

Вони повідомили про "вагомі підстави підозрювати Коломійця у скоєнні екстремістської діяльності" і провели обшук, нібито виявивши наркотики, адвокат зазначив, що в протоколі огляду не було вказано про наявність цих наркотиків.

Кушпель зазначив, що в матеріалах кримінальної справи зазначено, що Коломійця нібито запросили у відділення поліції, де той "без уточннючих запитань докладно повідомив про свою діяльність у Києві у 2014 році", а також, що він "з квітня по червень 2014 року здійснював сприяння Збройним силам України в корегуванні вогню на Донбасі".

"Коломієць пояснював мені, що всі ці свідчення він дав під тортурами. Його допит здійснював старший оперуповноважений Головного управління МВС Росії в Північно-Кавказькому окрузі... За словами Коломійця, обставини його бесіди полягали в наступному: безпосередньо, коли його посадили в автомобіль поліції, до цього на нього були одягнені наручники, на голову йому наділи целофановий пакет, непрозорий. У такому стані він був доставлений до приміщення поліції...", - заявив адвокат.

"Безпосередньо в цьому службовому приміщенні ноги його також були скуті наручниками, руки прив'язані до крісла з допомогою великих скріпок до великих пальцях, і з використанням проводів він був підключений до мережі живлення. Були пропущені заряди електричного струму", - стверджує адвокат.

За словами Коломійця, спочатку його катували близько години, потім він постійно втрачав свідомість.

Кушпель заявив, що тортури довели Коломійця до відчаю і бажання покінчити з собою. В спробах вижити в такій ситуації під впливом співкамерників він прийняв іслам.

Кушпель додав, що в матеріалах кримінальної справи є постанова, в якій йдеться про посягання на життя співробітників правоохоронних органів за фактом замаху на життя українських співробітників "Беркута"в період з 18 січня по 19 лютого 2014 року в Маріїнському парку в Києві.

За словами захисника, звинувачення в нападі на бійців "Беркута" взагалі не мають підтвердження.

Матеріали справи складаються з чотирьох томів. Коломійцю загрожує до 20 років в'язниці.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування