Сироїд: ВР має ухвалити закон з порядком деокупації Донбасу та Криму

Неділя, 29 травня 2016, 15:58

Верховна Рада має ухвалити закон про тимчасово окуповані території України, який би визначив порядок деокупації частини Донбасу та Криму.

Про це заявила віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд, повідомляє прес-служба партії "Об'єднання "Самопоміч".

"За жодних умов не маємо права зробити дві речі - не можемо вносити зміни до Конституції з особливим статусом для окупованої частини Донеччини і Луганщини та проводити там вибори. Тобто ми не маємо права імплементувати політичну частину Мінських умов", – заявила Сироїд. 

Говорячи про виконання сторонами Мінських угод, Сироїд зазначила, що Україна має "пояснювати, що альтернатива їм є - у юридичному визнанні окупації".

"Треба прийняти закон про тимчасово окуповану територію України, в якому визначити порядок деокупації в тому числі і Криму", – зазначила віце-спікер. 

"Порядок деокупаціі має бути наступним: у першу чергу треба закрити лінію розмежування і дати Україні можливість економічно зрости. Потім на ці території мають зайти представники української армії. Зайшовши туди, маємо очистити населені пункти від зброї, мін, наркотиків, російської агентури і російської пропаганди. Наступний крок – привести туди суд, поліцію, пенсійний фонд, вчителів", - заявила Сироїд.

Також, за її словами,  необхідно "паралельно здійснити два процеси: покарання та порозуміння".

"Люди мають знати, що злочин буде покараний, а вимушена колаборація пробачена. Що можуть повернутися внутрішньо переміщені особи і не боятися за своє життя. Це може і має тривати роками. І лише після цього можуть відбутися вибори"- заявила віце-спікер.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування