Порошенко повідомив деталі переговорів зі звільнення Савченко

Понеділок, 30 травня 2016, 01:23
Порошенко повідомив деталі переговорів зі звільнення Савченко

Президент України Петро Порошенко повідомив подробиці проведених ним в ніч з 23 на 24 травня телефонних переговорів в "нормандському форматі", а також розповів про деталі звільнення з РФ Надії Савченко.

Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу "Інтер", яке вийшло в ефір у неділю ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

"Левова частина розмови (з лідерами країн "Нормандської четвірки "- ІФ), звичайно, була присвячена розблокуванню діяльності СММ ОБСЄ, переговорам про заснування збройної поліцейської місії ОБСЄ, яка повинна стати на лінії розмежування", - зазначив президент.

"Я дійсно порушив питання щодо захисту кримських татар після судового рішення Росії про заборону меджлісу і після тортур, які застосовуються до кримських татар. І поінформував про досягнення домовленості щодо (звільнення - ІФ) Савченко. Це питання було вирішене дещо раніше", - сказав він.

Говорячи про саме звільнення Савченко, Порошенко зазначив, що остаточно він повірив у її повернення лише коли дізнався, що літак з нею на борту приземлився в аеропорту "Бориспіль".

Він зазначив, що тільки зараз, після повернення української льотчиці, може розповісти про всі деталі і подробиці цієї операції, в якій брали участь дипломати в Україні, Брюсселі, Парижі, Берліні та Вашингтоні, а також співробітники спецслужб і деякі громадські діячі.

Порошенко також назвав останні три дати, які були попередньо визначені для повернення Савченко.

"Це дата 18-го (травня), коли я підкреслював, що повинен вступити в силу вирок росіян (ГРУшникам Ерофеєву і Александрову) і я можу застосувати своє право на помилування. Друга дата була 22-е, коли я сказав, що так, я готовий, ми готові видати указ, ми готові організувати літак, ми обговорили всі деталі і потім, через технічні причини, росіянами було перенесено на 25-е. Хтось був у відрядженні, хтось був у відпустці у них", - розповів він.

Президент зазначив, що сценарій обміну також обговорювалося дуже довго.

"Нам запропонували, щоб ми віддали ГРУшників за 48 годин і лише через 48 годин нам запропонували, що б ми могли висилати літак за Надією. Всі ці сценарії були відкинуті. Було чітко в кінці домовлено, що зліт літаків відбувається синхронно: наш - з Ростова , їх - з одного з аеропортів Києва, і лише після приземлення ми даємо коментарі в пресу", - додав він.

Президент висловив переконання, що у звільненні Савченко Україні допомагав "весь світ".

"Без санкцій нічого б не було, без твердої позиції лідерів європейських країн, США, Японії, Австралії нічого б не було, без рішучої резолюції Європарламенту нічого б не було, але головне - без потужної позиції всередині України також нічого не сталося б", - сказав Порошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News