Експерти презентували концепцію антикорупційних судів

Понеділок, 30 травня 2016, 14:03

Громадські експерти з Центру протидії корупції та Реанімаційного пакету реформ презентували концепцію роботи Вищого антикорупційного суду та антикорупційної палати при Верховному суді.

Про це повідомляє прес-служба ЦПК.

Також експерти презентували відповідні зміни до закону про судоустрій, що мають бути розглянуті парламентом на поточному сесійному тижні.

За задумом експертів, Антикорупційні суди розглядатимуть виключно справи, що відносяться до підслідності Національного антикорупційного бюро, вони створюються на принципово нових засадах, працюватимуть автономно від всієї судової гілки та діятимуть незалежно.

Очікується, що антикорупційна судова палата при Верховному суді виконуватиме функцію апеляції. Антикорупційні судді погоджуватимуть слідчі дії детективів та розглядатимуть по суті тільки справи НАБУ.

За словами керівника ЦПК Віталія Шабуніна, зараз практично вся судова система повстала проти НАБУ, тому створення спеціалізованих антикорупційних судів є необхідним.

"Якщо хочемо побачити підслідних Антикорупційного бюро за гратами – треба створювати абсолютно новий Антикорупційний суд, а не чекати на реформування старої системи, під шумок якої всі підозрювані повтікають з країни або придбають собі індульгенцію", – сказав він.

Експерти запропонували зміни до законодавства про судоустрій, якими визначається нова, конкурсна процедура добору суддів до антикорупційних судів, що дозволить брати участь у конкурсі адвокатам та правникам, які раніше не працювали в цій системі. У разі ухвалення таких змін, будь-який громадянин України, який має вищу юридичну освіту і 7 років роботи у галузі права, мешкає в Україні не менш як десять років та знає українську, може позмагатися за роботу антикорупційного судді.

За словами Шабуніна, антикорупційних суддів обиратимуть з ретельністю космонавтів.

Клацніть для збільшення
Клацніть для збільшення

Експерти пропонують, що суддів до Антикорупційного суду та палати обиратиме спеціальна конкурсна комісія із 10 людей, сформована за квотним принципом: по троє від президента та парламенту, чотири – рекомендовані від посольств США та Канади, Європейської Комісії та Ради Європи, яких затверджує Міністерство юстиції.

Членами комісії не можуть бути політики, депутати, ті, хто раніше працював у правоохоронних органах а також – співробітники новоствореного Національного Агентства із запобігання корупції.

Юрист Центру протидії корупції Анастасія Красносільська вважає, що наявність міжнародників – чи не єдиний запобіжник від політичного тиску, який точно буде чинитися на конкурсну комісію. Вона додала, що у низці країн, де є такі суди, запорукою незалежності суддів та аполітичності судового процесу стали саме міжнародні організації.

Тим часом за словами джерел "Української правди", знайомих з процесом, Адміністрація президента виступає категорично проти іноземних представників у цій комісії, заявляючи, що це є посяганням на український суверенітет.

Громадські експерти також прописали норми, якими гарантується висока заробітна плата антикорупційним суддям, гарантії особистої безпеки та повна фінансова й адміністративна автономність від інших органів влади, в тому числі – інших судів. На думку Красносільської, саме навколо цих норм може виникнути палка суперечка в сесійній залі, коли депутати отримують фінальний текст законопроекту і зрозуміють, що "голосують за власну страту".

Суддів антикорупційних судів відбиратимуть на відкритому і прозорому конкурсі у 5 етапів – через тестування, перевірку доброчесності та спеціальну перевірку, кваліфікаційний іспит та співбесіди, з обов’язковим широким залученням представників громадськості і журналістів.

Автори концепції Антикорупційних судів упевнені, що у разі ухвалення відповідних змін до Конституції України та закону про судоустрій, створити новий суд можливо до кінця поточного року, а запустити його повноцінну роботу – у першому півріччі наступного року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...