Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Холодницький обурюється, що інші лізуть у справи антикорупціонерів

П'ятниця, 10 червня 2016, 12:06
Холодницький обурюється, що інші лізуть у справи антикорупціонерів

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький обурюється, що інші органи втручаються у справи з компетенції антикорупційних органів.

"Я бачу два загрозливі тренди. Перший – коли інші органи прокуратури намагаються передати Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі та Національному антикорупційному бюро провадження, які не є у нашій підслідності", – написав він у Facebook.

"Другий, ще більш загрозливий, коли інші органи починають розслідувати провадження, які за законом знаходяться у підслідності Національного антикорупційного бюро України. Гучно рапортують про затримання, роблять "велику PR картинку", оголошують підозри, а потім раптово "згадують", що це не їхня підслідність і намагаються передати ці справи НАБ", – додав Холодницький.

Прикладом першого тренду він назвав передачу до НАБУ від Генпрокуратури кримінальних проваджень у відношенні екс-першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна та екс-слідчого Сергія Войченка.

"2 червня це провадження надійшло до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Однак, вивчивши ці матеріали, встановлено, що тих злочинів, які можуть підпадати до підслідності НАБ, у цих матеріалах немає – це абсолютно чітко передбачено статтею 216 КПК України", – зазначив голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У силу перехідних положень КПК, розслідування даних злочинів до листопада 2017 року підслідне органам прокуратури, тому 2 червня Холодницький повернув їх Головному слідчому управлінню ГПУ для продовження досудового розслідування.

Щодо другого тренду керівник антикорупційної прокуратури згадав справу міського голови Вишгорода Олексія Момота.

"Апеляційний суд Києва скасував арешт і заставу для "славнозвісного" міського голови Вишгорода Олексія Момота, якого підозрюють у отриманні хабара в особливо великому розмірі", – нагадав він.

Холодницький визначив підслідність цього провадження за прокуратурою Київської області.

Він пояснив: "Ще на час подачі заяви і проведення першочергових слідчих дій, задовго до затримання Момота та оголошення йому підозри, слідчим та прокурорам прокуратури Київської області було достовірно відомо, що сума хабара, який пропонувався Момоту (перевищує 750 тис. грн.), що згідно КПК є злочином, підслідним детективам НАБУ".

"Тому фактично всі зібрані докази є недопустимими в силу ч. 3 ст. 87 КПК України, оскільки зібрані неуповноваженим органом!", – заявив Холодницький.

"Справа Момота – це не єдиний випадок, коли інші правоохоронні органи починають та розслідують непідслідні їм провадження" – обурився він і додав, що таким чином винні особи можуть уникнути відповідальності через порушення процедури.

Холодницький наголосив: "Крадіжки, пограбування має розслідувати поліція. Служба безпеки України успішно займається питаннями державної безпеки. Злочинами у Збройних Силах та інших військових формуваннях – військова прокуратура. А НАБ України відповідальне за топ-корупціонерів, для чого його і створювали. Ми будемо боротися".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування