Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Криму ФСБ увірвалася з обшуком до матері українського волонтера

Субота, 11 червня 2016, 15:16

У Криму ФСБ з обшуком увірвалася до будинку матері українського волонтера.

Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

Обшук проводився ще у четвер, 2 червня.  Волонтерка - Наталія Ващенко -  має кримську прописку, але багато років живе у Дніпропетровську і приїхала провідати маму у Керч, йдеться у повідомленні. 

"У будинок до матері о 8 ранку 2 червня увірвалися люди. Їх було шестеро. Вони були у цивільному, один з них показав посвідчення співробітника ФСБ і постанову суду на огляд квартири. Постанова було видано суддею Кузьміною з Керченського міського суду. Силовики привели з собою двох понятих. Одна з понятих - голова нашого житлового кооперативу. Силовики погрожували зламати двері і застрелити мою собаку", - повідомила Ващенко.

Вона також повідомила, що після обшуку співробітники ФСБ забрали її ноутбук, який вона привезла з Дніпропетровська, ноутбук її мами, жорсткі диски з старого комп'ютера, який не працює. 

Під час обшуку знайшли 2 сувенірних українських шеврони, один з них - УПА, і маленький прапорець "Правого сектора". Після цього, за словами Наталії, її відвезли для дачі пояснень у ФСБ.

"Ніяких документів про обшук і затримання на руки мені не дали. Сказали наполегливо, що маю поїхати з ними. Про те, що я можу відмовитися, мене не попередили. Там, на Леніна, 8 я провела понад 2 години. Питали, чи я була в АТО, чому доглядала за пораненими в госпіталі Дніпропетровська, як ставлюся до того, що Крим тепер російський, чому у мене в друзях на Фейсбук є українські військові-кримчани", - повідомила Наталія.

Також вона зазначила, що її "лякали в'язницею, говорили, що шкода мою маму, якій доведеться мене провідувати, запитували, чи є у мене родичі, яким доведеться доглядати за моєю мамою, змусили писати пояснювальну записку".

Також Наталії повідомили, що їй не можна виїжджати з Криму, при цьому ніяких копій документів їй не дали. Вилучену техніку пообіцяли повернути через 10 днів.

"Співробітники ФСБ сказали їй, що протягом 10 днів після проведення перевірки і визначать її "подальший статус", - йдеться у повідомленні.

Як зазначила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, українській активістці і волонтеру може загрожувати кримінальне переслідування.

"З огляду на практику роботи ФСБ в Криму і те, що у Наталії були знайдені шеврони УПА і символіка "Правого сектора" (нехай і сувенірна), а також фотографії в соціальних мережах з українського військового госпіталю, їй може загрожувати кримінальна справа за "терористичним статтями" або шпигунство в рамках Кримінального кодексу РФ", - зазначила Скрипник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
Усі новини...