Новіков: На звільнення Карпюка і Клиха до липня-серпня розраховувати не можна

Четвер, 16 червня 2016, 22:58

На звільнення утримуваних в РФ громадян України Миколи Карпюка та Станістава Клиха до липня-серпня поточного року розраховувати не можна.

Про це заявив адвокат Ілля Новіков.

"На найближчий час можна сподіватися, але не можна розраховувати... Він (Карпюк) зараз перебуває в СІЗО в Грозному, в Чечні, разом зі Стасом Клихом. Апеляційна скарга, яку ми подали в кінці травня, вона, можливо, буде розглянута Верховним судом Росії приблизно в липні або навіть в серпні - дата поки невідома. Доти, поки вона не буде розглянута, вирок не набуде чинності і будь-які подальші заходи - помилування і ця процедура з видачею на відбування покарання - вони будуть неможливі... до липня або до серпня нам нічого чекати", - сказав він в ефірі телеканалу 112.

При цьому він повідомив, що засуджений в РФ громадянин України Олексій Чирній доставлений з Магадану до Москви, і це могло бути зроблено в рамках підготовки до його звільнення.

"За моєю інформацією, Олексій Чирній нещодавно був доставлений з Магадану, де він утримувався в колонії, в Москву. Я його ще не бачив. Я був його захисником на його суді, коли він був засуджений до 7 років, але я офіційно не поінформований, з яких причин він доставлений до Москви. І якщо це насправді підготовка до обміну, то це дуже хороша новина", - розповів Новіков.

Адвокат припустив, що під час звільнення Карпюка і Клиха може бути використана процедура видачі людини для відбуття покарання на Батьківщині, яка обговорювалася в випадку з народним депутатом Надією Савченко, але не була реалізована на користь процедури помилування.

"Хоча мені здається, що в разі поспішного завершення переговорів щодо Карпюка та Клиха їх звільнення також буде оформлене через помилування, але дуже добре, і я цілком схвалюю це рішення, що Мін'юст України не закинув цю можливість, тому що, можливо, вийде так, що з якихось особливих причин Росії буде зручніше використовувати цю процедуру, і добре, що ми до неї готові", - сказав Новіков.

Як відомо, 19 травня 2016 року суд присяжних в Грозному (РФ) визнав винними громадян України Карпюка і Клиха, які, за версією російського слідства, були членами організації "УНА-УНСО" і в кінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил в складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія.

За даними слідства, вони брали участь в боях з російськими військами в Грозному, зокрема в боях в районі площі "Хвилинка" і біля Президентського палацу.

Чирній був засуджений 21 квітня 2015 року як нібито член групи "Правого сектора", яка готувала диверсійно-терористичні акти в низці міст окупованого РФ півострова.

Він був засуджений до семи років колонії суворого режиму.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...