Тандит розповів у ПАРЄ, як Росія підставила Карпюка

Вівторок, 21 червня 2016, 16:52

Російські спецслужби підлаштували затримання Миколи Карпюка, якого звинувачують в участі в 1994-1995 роки в боях проти військовослужбовців РФ у Чечні у складі УНА-УНСО.

Про це сказав радник голови Служби безпеки України Юрій Тандит на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі (Франція) після виступу Надії Савченко.

Він розповів передісторію справи Миколи Карпюка й Станіслава Клиха, яких утримують за ґратами в Росії.

"Коли виходили студенти на Майдан, російські спецслужби почали готуватися. Було відкрито кримінальну справу, в ній було названо імена, в тому числі, майбутнього прем'єр-міністра (Арсенія Яценюка), відомих політиків, у тому числі, Дмитра Яроша – вони стали говорити про те, що ті нібито воювали в Чечні", – сказав Тандит.

За його словами, "коли настав 2014 рік, вони в одній з в'язниць Російської Федерації вибрали хлопця, у якого було татуювання зі знаком однієї з наших патріотичних організацій – і він сидів, йому дали 22-ва за розбій, убивство, і він став давати свідчення щодо новорічних подій з 1993-го на 1994 рік".

"17 березня 2014 року в Росію виїжджає Микола Карпюк – на запрошення одного з генералів російських спецслужб, їде на переговори фактично з білим прапором для того, щоб говорити про долю Криму й нашого Донбасу", – заявив Тандит.

"Нашого переговорника затримують, потім його звинувачують у тому, що він нібито відкрив двері на прикордонному пункті – і 17 березня цей лжесвідок починає давати свідчення, у тому числі, і на Миколу Карпюка, що він нібито теж був у Чечні. Наш патріот є першим нашим заручником", – наголосив Тандит.

Він закликав європейських політиків і далі допомагати звільняти таких в'язнів.

"Росія робить усе, щоб ви знову не почули правду", – попередив Тандит.

Він також сказав, що за два роки волонтерства "не раз бачив тих бандитів, які на нашій землі знущалися з наших хлопців".

"Коли я виходив за точки на лінії зіткнення, я не раз бачив росіян військових. Одного разу на одному з обмінів ці воїни, забувши шеврони, дуже сильно засвітилися… Коли до нас зайшли десантники Костромської дивізії – ці 10 десантників, які потрапили на нашу землю незаконно, фактично наші воїни їм рятували життя. Вони їх відпоювали, вони їх умивали", – зазначив він.

Тандит наголосив у ПАРЄ, що росіяни постійно обманюють, говорячи, що їхніх військових немає в Україні, а насправді ще й везуть з Росії зброю на Донбас.

"Крим і Донбас – це наші території, ми нікому їх не віддавали. Це наш дім, і ми будемо боротися, щоб цей дім зберегти", – сказав також він.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...