Трьох суддів, які рятували чиновників від люстрації, перевірять

П'ятниця, 24 червня 2016, 11:51

Вища кваліфікаційна комісія суддів перевірить суддів Окружного адміністративного суду Києва Віктора Данилишина, Ігоря Качура та Володимира Келеберду.

Про це йдеться у відповіді комісії (ВККС) на звернення голови парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва та інших нардепів, повідомляє Громадський люстраційний комітет.

Трьох столичних суддів перевірять відповідно до закону "Про судоустрій і статус суддів".

За даними ГО " Громадський люстраційний комітет", саме ці судді "є рекордсменами" за кількістю ухвалених рішень, які дозволяють посадовцям, що підпадають під дію закону "Про очищення влади", повернутись на свої посади, зберегти статус державного службовця або затягують процес звільнення на невизначений термін.

"Ця трійця врятувала не одного одіозного посадовця від люстрації: Демченко, Приходько, Валендюк, Мельниченко. У той самий час як щонайменше один з них, суддя Данилишин, сам мав бути люстрований за те, що приймав неправосудні рішення по учасниках Євромайдану", – заявляє голова Ради "Громадського люстраційного комітету" Олександра Дрік.

"Їхнє перебування на посадах свідчить про те, що суди були і залишаються оплотом злочинної корумпованої системи, збудованої Януковичем і з радістю успадкованої Порошенком. Очищення повинно починатись саме з них – вони всі мають піти", – переконана вона.

21 грудня 2015 року судді Келеберда, Данилишин та Качур поновили на посаді люстровану начальницю ГУ ДФС в місті Києві Людмилу Демченко.

28 грудня 2015 року вони винесли рішення, яким скасували люстрацію колишнього заступника Голови Нацбанку Бориса Приходька.

Колегія суддів у тому ж складі у травні 2015 року відмовила у задоволенні позову Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті щодо незвільнення з посади заступника міністра внутрішніх справ Василя Паскала, який підпадає під дію закону "Про очищення влади".

За даними експертів із люстрації, найбільша кількість посадовців, які були врятовані від люстрації, – на рахунку судді Віктора Данилишина: він не дав ГПУ звільнити на вимогу люстраційного закону в.о. прокурора Києва Олега Валендюка, а також скасував наказ про звільнення Максима Мельніченка, який зараз керує Генеральною інспекцією внутрішніх розслідувань та безпеки ГПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:09
Ціни на нафту зросли через збільшення економіки Китаю та напруженість на Близькому Сході
10:07
Держдеп США продовжує непокоїтись через грузинський закон "про іноагентів"
10:04
Катували в окупації електричним струмом: українець уперше подав позов до суду Аргентини
09:56
Експрем'єрка Британії хоче бачити Трампа президентом США
09:29
На протестах у Тбілісі проти закону про "іноагентів" затримали більше десятка осіб
09:20
"Нафтогаз" у першому кварталі сплатив податків на понад 18 мільярдів
09:15
Туск і прем'єрка Данії поговорили про створення "залізного купола" для Європи
09:12
"Що скажуть люди" і "треба бути як усі": 6 поширених установок родом з СРСР
09:02
Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні − WSJ
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
Усі новини...