Лук'янівське СІЗО готуються продати

Понеділок, 27 червня 2016, 10:50
Лук'янівське СІЗО готуються продати

Міністерство юстиції планує продати Лук'янівське СІЗО на засадах державно-приватного партнерства.

Як пояснила "Німецькій хвилі" заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, в рамках такого партнерства приватний інвестор має збудувати новий пенітенціарний комплекс на виділеній для цього ділянці за межами Києва чи у віддалених районах міста.

"Після завершення будівництва та перенесення Лук'янівського СІЗО у новий комплекс за містом, такий приватний інвестор отримав би у приватну власність земельну ділянку та нерухоме майно, що знаходиться на ній, у рахунок погашення заборгованості за витрачені кошти для будівництва нового СІЗО", - пояснила Севостьянова.

За її словами, зараз готується оцінка майнового комплексу та земельної ділянки незалежним міжнародним оцінщиком, висновок якого буде визнаний західними банками. Також мін'юст шукає проект побудови пенітенціарного закладу, який був успішно реалізований і запущений в експлуатацію протягом останніх десяти років у країнах ЄС, аби аналогічний проект можна було відтворити і в Україні.

Фінансисти зараз обраховують хоча б попередній кошторис будівництва нового закладу київського СІЗО. "Все буде відбуватись тільки шляхом проведення відкритого конкурсу та відкритого відбору", - наголошує Севостьянова.

Поки не відомо, на яких умовах інвестор отримає землю та комплекс будівель СІЗО і чи дозволять йому знести їх. За словами Севостьянової, поки Мін'юст чекає на висновок міністерства культури про історичну цінність будівель СІЗО.

Якщо проект із продажу СІЗО спрацює у Києві, то подібне приватно-державне партнерство для винесення СІЗО за межі міста спробують повторити у Львові та Харкові, планують у Мін'юсті.

Голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров вважає, що перенести СІЗО за межі міста у нове приміщення треба було вже давно.

"Окрім цього потрібно скорочувати кількість попередньо утримуваних, бо СІЗО переповнені. Не сажати так багато людей, а обирати інші запобіжні заходи для підозрюваних", - вважає правозахисник.

Колишній представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини, а нині правозахисник Юрій Бєлоусов у коментарі "Німецькій хвилі" сказав: "Розмови про зміни умов утримання підозрюваних були давно, але через корупцію ніхто серйозно до цього не ставився. Бо за переведення зі страшних, тісних, брудних камер до нормальних люди платили хороші гроші, і керівництво гальмувало всі реформи".

Тепер, на його думку, реформа може вдатись, адже земля в центрі міста, де зараз розташоване СІЗО, цікава для інвесторів.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News