Порошенко: Децентралізація у Конституції - лише за умов безпеки на Донбасі

Вівторок, 28 червня 2016, 12:38
Порошенко: Децентралізація у Конституції - лише за умов безпеки на Донбасі

Україна повернеться до розгляду змін до Конституції в частині децентралізації лише після створення умов в сфері безпеки на сході України.

Про це під час урочистого засідання у Верховній Раді з нагоди 20-ї річниці Конституції України заявив президент Петро Порошенко. 

"Зміни до Конституції у другому читанні голосуватимуть не сьогодні і не завтра, і не 4 липня... Очевидно, що для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, перш за все - у сфері безпеки", - заявив Порошенко. 

"Має бути встановлений повний та тривалий режим припинення вогню. РФ повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. СММ ОБСЄ має встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою українсько-російського державного кордону. Має відбутися реальне роззброєння всіх незаконних угруповань на цій території, встановлення зон безпеки", - заявив президент.

Також Порошенко зауважив, що місцеві вибори на територіях тимчасово окупованого Донбасу мають відбутися "не під дулами бойовиків, а згідно українського закону і у відповідності до стандартів ОБСЄ".

"Лише за дотримання таких умов я готовий буду звернутися до ВР із закликом проголосувати за зміни Конституції у частині децентралізації у другому читанні",  - додав президент.

Він додав, що позиція України щодо внесення змін до Конституції в частині децентралізації знаходить повне розуміння з боку європейських партнерів. 

"Упевнений в тому, що сьогодні ця позиція, і можу вам це повідомити, адже я повернувся тільки сьогодні в 4 ранку з Брюсселя, що вона знаходить повне розуміння з боку наших європейських партнерів", - заявив Порошенко. 

Він зазначив також, що не вбачає підстав ставити під сумнів парламентсько-президентську форму правління в Україні.

"Парламентсько-президентська модель - один із наслідків Революції гідності, рівно як індикатор нашої причетності до європейської політичної культури", - заявив Порошенко. 

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News