Петренко просить Раду підтримати закон про цивільну конфіскацію коштів

Середа, 8 червня 2016, 13:07

Міністр юстиції Павло Петренко закликає Верховну Раду наступного пленарного тижня підтримати законопроект про цивільну конфіскацію коштів.

Про це він заявив на спільному із головою Transparency International Хосе Карлосом Угасом Санчес-Морено брифінгу в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Український уряд і парламент запровадили багато законодавчих змін щодо надання слідчим органам механізмів з ефективного розслідування цих справ (притягнення до відповідальності колишніх високопоставлених чиновників України й повернення викрадених коштів – ред.)", – зазначив він

"Це – і заочне кримінальне засудження, і спецконфіскація, яка дає можливість конфіскувати кошти, які перебувають у підставних компаніях", – додав Петренко.

"Зараз ми розробили законодавство, пов'язане з проведенням цивільної конфіскації коштів. Це вже останній інструмент, який пропонується правоохоронним органам", – сказав він.

За словами міністра, це допоможе завершити розслідування проваджень і повернути в держбюджет кошти, "щоб Україна отримала інструмент у вигляді рішень українських судів, які будуть виконуватися в країнах, де заблоковано активи осіб, підозрюваних у розкраданні коштів і корупції на території країни" у часи Віктора Януковича.

У цьому контексті Україна просить у Transparency International сприяння й співпраці, зокрема, експертної допомоги й отримання досвіду.

"Хочу запропонувати депутатам парламенту наступного сесійного тижня розглянути закон про цивільну конфіскацію, який розроблявся Мінюстом, депутатами й експертами в останні місяці", – сказав Петренко.

Він додав, що ухвалення такого закону дозволить у рамках цивільного провадження стягнути кошти, які заблоковано в українських банках.

"Йдеться про 50 мільйонів гривень, тобто 1,5 мільярди доларів, які вкрадено з українського бюджету", – зазначив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування