Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

4 партії віддадуть свою фінзвітність на аудит громадськості

Понеділок, 11 липня 2016, 17:58

Чотири з шести парламентських партій погодилися розкрити свою фінансову звітність для перевірки новоствореною коаліцією з протидії політичній корупції.

Про це 11 липня оголосили представники партій БПП "Солідарність", "Народний Фронт", "Самопоміч" та Радикальної партії під час форуму "Гроші партій – під контролем", повідомляє Transparency International.

Представники "Батьківщини" та "Опозиційного блоку" проігнорували запрошення до співпраці, додали в організації.

До коаліції, яка займеться перевіркою партійних грошей, увійшли такі організації як Центр "Ейдос", Transparency Intenational Україна, Центр демократії та верховенства права, Міжнародний інститут демократій, Інститут Республіка, рух "Під контролем" та інші.

Представники партій домовилися, що уся інформація про доходи, видатки, майно та фінансові зобов’язання, яку відповідно до закону "Про запобігання та протидію політичній корупції" мала бути передана в НАЗК та НАБУ, буде надіслана і для аудиту громадськими організаціями.

"Цього року ми вперше українські партії опублікують вичерпну інформацію про свої фінанси. Щоб викрити політичну корупцію та не допустити маніпуляцій з партійними касами, свої сили об’єднають не тільки правоохоронні органи, але й найпотужніші антикорупційні громадські організації. Це безпрецедентна ситуація не тільки для України, держава та громадянське суспільство і навіть самі партії об’єднуються для викорінення політичної корупції", - заявив голова центру "Ейдос" Віктор Таран.

З цією метою у жовтні розпочне роботу розроблений центром "Ейдос" портал "Партійна каса", присвячений аналізу, візуалізації інформацію про гроші партій, а також буде створюватись індекс корупції політичних партій.

У свою чергу виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин заявив, що після вступу в дію закону партіям тепер стане куди важче пробувати піаритися на боротьбі з корупцією.

"Тепер можна буде чітко відстежити як втілила та чи інша політична сила ключові положення закону. А ми, організації громадянського суспільства та експерти відстежимо і перших, і других і повідомимо громадянам хто є хто. Тому майбутнє української політики точно за тими партіями, які втілять положення закону", – вважає він.

Голова Нацагентства з питань запобігання корупції Наталя Корчак заявила, що її відомство зробило перші кроки на шляху прозорості фінансування статутної діяльності політичних партій. Свідченням тому є затвердження Мін'юстом форми "Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: