САП передала до суду справу судді-хабарника, який утік в РФ

Вівторок, 12 липня 2016, 11:45

Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду справу судді Руслана Юхимука, якого звинувачує у хабарництві і який, скориставшись суддівським імунітетом, утік з України.

Про це повідомляє прес-служба САП.

Суддю Сєвєродонецького міського суду Луганської області Юхимука  обвинувачують в отриманні хабара, постановленні завідомо неправосудного рішення, підробці документів та зберіганні бойових припасів без передбаченого законом дозволу.

За вчинення зазначених злочинів Юхимуку загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Раніше у листопаді 2015 року, детективи НАБУ викрили Юхимука та його пособника під час отримання хабаря.

"Однак на той час, незважаючи на викриття судді під час вчинення злочину та затримання пособника, суддя Юхимук користувався імунітетом судді та за законом не міг бути затриманий", - сказано в повідомленні.

У січні 2016 року Юхимук, користуючись суддівським імунітетом, виїхав за межі території України.

За даними слідства суддя-втікач на даний час перебуває у Росії.

У травні 2016 року Верховна Рада надала дозвіл на зняття з Юхимука Р.С. суддівської недоторканості, і того ж місяця його було оголошено у міжнародний розшук українським бюро Інтерполу.

Керівник САП Назар Холодницький наголосив, що у випадку, якщо суддя буде затриманий Інтерполом в разі обвинувального вироку, він буде покараний.

"Нова норма КПК посилює принцип невідворотності покарання особи за вчинений кримінальний злочин, незважаючи на її відсутність в країні. Злочинці-втікачі можуть деякий час переховуватися за кордоном, але після обвинувального вироку суду у разі їхнього затримання при перетині українського кордону або Інтерполом у будь-якій іншій країні, на них відразу чекатиме покарання" - зазначив Холодницький.

Згідно із законодавством, розслідування та судовий розгляд можуть у цій справі можуть відбуватися за фізичної відсутності  обвинувачуваного (in absentia) із дотриманням усіх процесуальних норм, зокрема з призначенням обвинувачуваному захисника, який представлятиме його інтереси та забезпечує принцип змагальності судового процесу.  

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування