Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС: Наступна доповідь ООН має стосуватися ситуації у Криму

Четвер, 14 липня 2016, 22:50

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що одна з наступних доповідей Управління Верховного комісара ООН з прав людини має стосуватися ситуації у Криму.

Про це йдеться у реакції відомства на опубліковану доповідь УВКПЛ щодо відповідальності за вбивства в Україні в період з січня 2014 року по травень 2016 року.

"Доповідь (…) вкотре вказує, що більшість людських жертв в Україні сталась внаслідок збройного протистояння, яке постійно підживлюється за рахунок припливу іноземних бойовиків і зброї з Російської Федерації, в тому числі з числа колишніх та діючих військовослужбовців", - сказано у заяві.

"На жаль, більшість жертв серед цивільного населення було зафіксовано через артилерійські обстріли жилих районів з боку незаконних збройних формувань. Українським збройним силам заборонено вести вогонь по позиціях бойовиків, які розташовані в районах, де проживають мирні жителі", - підкреслили у відомстві.

МЗС наголосило на "винятковій важливості здійснення ґрунтовного аналізу та вивчення масштабів жертв внаслідок незаконної окупації Автономної Республіки Крим та російської збройної агресії в Донбасі".

"У цьому зв’язку критичної ваги набуває документування фактів позбавлення життя як внаслідок бойових дій, так і довільних страт, катування та доведення до смерті під час незаконного утримування полонених та цивільних осіб незаконними збройними формуваннями на Донбасі та російськими окупаційними військами", - вважають у міністерстві.

"Це дозволить зрештою встановити всі факти воєнних та інших злочинів та притягнути винних у їх скоєнні до відповідальності. Наголошуємо, що Україна не допустить безкарності та розслідує всі повідомлення про порушення прав людини", - сказано у заяві. 

У МЗС України підкреслили, що цінують ініціативу УВКПЛ та Місії ООН з прав людини в Україні з підготовки першої тематичної доповіді і запевнили у готовності тісно співпрацювати з метою реалізації висловлених рекомендацій.

"Сподіваємося на продовження започаткованої УВКПЛ практики тематичних доповідей. Вважаємо, що однією з наступних має стати огляд ситуації в сфері дотримання прав людини у незаконно окупованій АР Крим та м. Севастополь, де тривають системні порушення прав людини окупаційною владою РФ", - йдеться у заяві.    

"Україна закликає міжнародну спільноту посилювати тиск на РФ та підконтрольних їй бойовиків для припинення практик довільного позбавлення життя та будь-яких інших порушень прав людини", - додали у відомстві. 

Як відомо, в оприлюдненій УВКПЛ доповіді, зокрема, йдеться про те, що обидві сторони конфлікту на Донбасі: і армія України, і представники окупованих територій неодноразово здійснювали позасудові розправи над своїми противниками в зоні конфлікту на сході країни.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування