Меркель: Танки на вулицях - це беззаконня

Неділя, 17 липня 2016, 05:57

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель розкритикувала спробу військового перевороту в Туреччині.

Про це пише DW.com.

Виступаючи Берліні, глава уряду заявила, що "тепер кровопролиття в Туреччині має припинитися".

За її словами, "це було і залишається правом народу - визначити в ході вільних виборів, хто буде правити". Танки на вулицях і повітряні атаки проти власного народу канцлер назвала "беззаконням".

Разом з тим Меркель закликала владу Туреччини до дотримання основних демократичних норм в країні і захисту прав національних меншин. Ці умови, на її думку, необхідні для подолання конфронтації і розколу в турецькому суспільстві. Глава держави зажадала відповідно до закону довести провину відповідальних за спробу перевороту і побажала народу Туреччини миру після таких трагічних подій.

Крім того, Меркель підкреслила, що Німеччина і Туреччина тісно пов'язані як партнери по НАТО, а також тим, що в ФРН проживає велика кількість людей турецького походження.

Президент Німеччини Йоахім Гаук жорстко розкритикував дії влади Туреччини після невдалої спроби державного військового перевороту і закликав їх до дотримання принципів правової держави.

"Я очікую від турецького уряду, що в ході подолання наслідків події будуть дотримані правові та демократичні принципи", - заявив він в кулуарах свого офіційного візиту в Уругвай.

Президент також висловив солідарність з рідними і близькими загиблих в ніч путчу.

У свою чергу міністр юстиції ФРН Хайко Мас, після звільнення майже 3000 суддів в Туреччині висловився проти помсти і свавілля влади як реакції на спробу військового перевороту. Він підкреслив, що це не сприяє мирному врегулюванню ситуації. За словами міністра, захист прав обвинувачених і підозрюваних - один зі стовпів демократичної правової держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування