Керрі відповів на висловлювання Трампа щодо НАТО

П'ятниця, 22 липня 2016, 08:55

Держсекретар США Джон Керрі запевнив союзників по НАТО в Східній Європі, що Сполучені Штати, як і раніше, "повністю віддані" захисту своїх партнерів.

Так очільник зовнішньополітичного відомства відреагував на висловлювання Дональда Трампа щодо альянсу, передає "Радіо Свобода".

"Я хочу, щоб наші партнери по НАТО чітко розуміли нашу позицію. Ця адміністрація, як і кожна адміністрація з 1949 року, республіканська чи демократична, залишаються повністю відданими НАТО і нашим зобов’язанням із безпеки", – вказав Керрі у Вашингтоні 21 липня.

Він також нагадав про статтю 5 Північноатлантичного договору, у якому йдеться, що напад на будь-яку державу-члена вважається нападом на всіх членів НАТО.

Раніше цього тижня кандидат у президенти США від Республіканської партії, мільярдер Дональд Трамп заявив, що в разі його обрання Сполучені Штати не зможуть гарантувати безпеку всім членам НАТО.

В інтерв’ю The New York Times він зазначив, що допомога, зокрема у випадку нападу Росії, буде надана тільки тим країнам, які "виконують свої зобов’язання" перед США.

Трамп наголосив, що ця умова стосується і країн Балтії, де військова присутність Північноатлантичного альянсу посилилася після російської анексії Криму в 2014 році і ролі Москви у конфлікті на сході України.

Кандидат у президенти також висловив бажання скоротити військові витрати на допомогу союзникам, які США несли протягом останніх років.

Трамп запевнив, що в разі його обрання США не будуть намагатися впливати на інші держави і звернуть більше уваги на вирішення внутрішніх проблем.

Вибори президента США відбудуться 8 листопада 2016 року. Дональд Трамп був затверджений кандидатом від республіканців на загальнонаціональному з’їзді партії у Клівленді (штат Огайо).

Головним суперником Трампа, як очікується, стане колишній держсекретар Гілларі Клінтон, кандидатуру якої повинні затвердити на своєму з’їзді демократи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування