Медведчук каже, що переговори про звільнення заручників веде лише він

Середа, 27 липня 2016, 12:29

Учасник мінських переговорів від України, кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук стверджує, що переговори про звільнення українських заручників, захоплених у зоні АТО, веде лише він.

Про це він заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода".

Медведчук додав, що це питання не може бути вирішене в Мінську, незважаючи на всі спроби переговорів.

"Особливість полягає в тому, що в питанні звільнення незаконно утримуваних осіб переговори веду я. Не в Мінську, бо в Мінську багато хто веде переговори, але в Мінську це питання, на жаль, не вирішується. З керівництвом самопроголошених "ЛНР" та "ДНР", з керівництвом Російської Федерації переговори веду лише я", – сказав він.

Медведчук додав, що саме тому він "ніколи не ображав нікого з представників "ДНР" та "ЛНР", нікого з представників Росії", тому що з ними потрібно говорити.

За словами Медведчука, він займається звільненням заручників з грудня 2014 року і за цей час організував звільнення 402 осіб. Він додав, що звільнення заручників зараз уповільнилося, оскільки під контролем Києва перебувають понад 600 ув'язнених бойовиків, а сепаратисти утримують лише 108 українських заручників.

"Ця різниця значить одне – на якомусь етапі ми змінили пропорцію. Колись мені вдавалося без обміну звільнити 10, 16, 30 людей. А зараз навіть коли ми пропонуємо: давайте ми віддамо 50 людей, а ви нам – 25, нам кажуть – ні. Мовляв, виконайте Мінські домовленості – ухваліть закон про амністію", – сказав він.

За словами Медведчука, звільнити Олега Сенцова, Олександра Кольченка та низки інших наразі не вдається, оскільки вони були засуджені за справами, які не мають відношення до мінського процесу. Він додав, що зараз веде переговори про звільнення дев'яти українських заручників.

"Ми кажемо: є Кольченко, є Сенцов, є Карп’юк, є Клих, є ще кілька людей – нам потрібно знайти підстави. Вони всі засуджені, всі відбувають покарання. Чому їх потрібно звільнити? Або вони незаконно засуджені і це потрібно доводити, або є інші причини, що можуть дозволити президенту Російської Федерації їх помилувати. Це потрібно аргументувати. Про це потрібно домовлятися, потрібно про це просити – цим я й займаюся, щоб повернути на батьківщину громадян України", – сказав Медведчук.

У той же час він заявив, що не займається долею українців та кримських татар, арештованих у Криму.

"Я не отримував такого доручення ані від президента України, ані від Міністерства закордонних справ. Якщо це питання порушать, я, звісно, готовий до обговорення – з огляду на те, що я контактую з представниками російської влади. Але ці питання переді мною не порушували", – сказав Медведчук.

Він також заявив, що Путін, на його переконання, прагне миру на Донбасі, тому у нього з Путіним жодних суперечностей немає, а цілі співпадають.

Також він висловив переконання, що його близькі стосунки з Путіним йдуть на користь Україні.

"У цій ситуації мої стосунки з президентом Російської Федерації, як я вважаю, допомагають мені, а отже – допомагають інтересам країни. І я це максимально використовую – там, де це можливо", – сказав він.

Як відомо, раніше інша учасник переговорів у мінському процесі зі звільнення заручників, віце-спікер Ради Ірина Геращенко заявила, що серед 600 людей, звільнення яких вимагають бойовики, є відверті злочинці.

"Бойовики блокують звільнення заручників, вимагаючи амністії. Але при цьому, вони вимагають амністії більш ніж для 600 тих, хто порушив український закон , в розпал бойових дій, що автоматично породжує безкарність бандитів", – сказала Геращенко.

Вона назвала цей список "фантасмагоричним".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News