ОБСЄ готова розмістити 9 пунктів контролю на кордоні з РФ – Клімкін

П'ятниця, 12 серпня 2016, 10:35

ОБСЄ висловила готовність розмістити дев'ять пунктів контролю на неконтрольованій ділянці кордону України з РФ.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Мова йде про розміщення баз ОБСЄ недалеко від кордону з узгодженим географічним розташуванням. ОБСЄ готова до цього. Ми хочемо розмістити як мінімум дев'ять баз уздовж кордону, також відповідні засоби відеоспостереження, включаючи інфрачервоні прилади, які будуть відслідковувати ситуацію, в тому числі і вночі", – сказав він.

"Звичайно ж, ніхто не настільки наївний, щоб вважати, що Росія перестане впливати на Донбас на етапі підготовки до виборів, але мова йде про те, щоб, як мінімум, фізично вивести російські війська, озброєння або повністю поставити його під контроль збройного компоненту міжнародного співтовариства, і звичайно, досягти доступу ОБСЄ до всієї території Донбасу", – додав міністр.

За його словами, ці кошти ОБСЄ повинні бути розміщені на всіх ділянках, де є ризик поставок озброєнь і перекидання військ і найманців, на дорогах і залізничних коліях.

"І звичайно, нам потрібні представники ОБСЄ з нашого боку кордону у всіх пунктах пропуску на неконтрольованій ділянці кордону", – додав він.

За його словами, це мінімум того, що потрібно досягти для прогресу в сфері безпеки.

"І звичайно критичним є узгодження мандата і розгортання збройної поліцейської місії ОБСЄ", – сказав Клімкін.

"А російська логіка полягає в тому, щоб нічого не робити в сфері безпеки. При цьому Росія намагається звинувачувати Україну в небажанні просуватися в політичному вимірі, прагнучи законсервувати статус-кво і фактично таким чином отримати квазі-легітимізацію російського протекторату. І через цей протекторат далі розкручувати ситуацію і дестабілізувати Україну. Зараз такі дії спрямовані на усвідомлене виснаження ресурсів, а потім на цій основі буде просуватися ідея федералізації України так, як її бачать у Москві", – підкреслив міністр.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування