Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Активісти: Через хитрощі з e-декларуванням гривня може впасти

Понеділок, 15 серпня 2016, 11:44

Активісти вимагають повноцінного запуску системи електронного декларування активів державних службовців України.

На їхню думку, західні партнери не сприймуть як виконання Україною зобов’язань активацію системи електронного декларування у тестовому режимі, бо він не дає юридичної сили поданим до неї деклараціям та є обманом.

На сходах "Українського дому" у Києві активісти "Реанімаційного пакету реформ" і депутати "злили" гривню у 2-метровий унітаз для демонстрації того, що після зриву e-декларування та відмови міжнародних партнерів надавати допомогу Україні гривня "перетвориться на туалетний папір", повідомляє Центр протидії корупції.

Активісти: Гривню
Активісти: Гривню "зливають" в унітаз через провал запуску системи e-декларування
Центр протидії корупції

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін сказав, що "система працює в режимі тренажеру – і для корупціонерів безпечно, і міжнародникам є що показати".

"Кеш від нелегальної торгівлі зброєю, контрабанди вугілля з АТО, наркотрафіку, відкатів на закупівлях для військових, газнафтодолари можна вписувати в декларацію і не боятися, що хтось почне з’ясовувати джерела походження цих грошей. Зробити це можна тільки в рамках кримінального розслідування, але система, що працює у тестовому режимі, не дозволяє навіть теоретично таке розслідування провести", – наголосив він.

Народний депутат Єгор Соболєв заявив: "Як голова парламентського комітету, що має здійснювати контроль за імплементацію законодавства, я вимагаю від Національного агентства із запобігання корупції та Державної служби спеціального зв’язку негайно вирішити проблему та запустити систему в повноцінному, а не тестовому режимі".

"Я особисто не заповнюватиму декларацію поки система не запрацює у правовому полі та закликаю депутатів та найвищих державних службовців зробити те саме і дочекатися повноцінного запуску системи електронного декларування", – сказав він.

Активісти вимагають повноцінного запуску системи електронного декларування
Активісти вимагають повноцінного запуску системи електронного декларування
ЦПК

Голова Громадського люстраційного комітету Олександра Дрік вважає, що "українська влада в черговий раз вирішила "розвести" всіх, запустивши фіктивну систему, замість справжньої", і "свідомо провалює економічну допомогу Україні".

Виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин також наголосив, що можливість покари держслужбовців та найвищих посадових осіб за незаконне збагачення було однією з основних цілей введення електронної системи декларування, бо разом з нею вводилася кримінальна відповідальність за брехню в декларації.

Декларацію, заповнену в системі без сертифіката технічної безпеки, потім можна буде оскаржити в суді як таку, що не має юридичної сили – тож і посадити когось за брехню в такому документі буде неможливо, переконані активісти.

На їхню думку, керівництво НАЗК чудово усвідомлює роль та статус системи, але запускає її у тестовому режимі, "забезпечуючи безкарність та недоторканність чиновникам"..

"Це – суттєвий відкат у атикорупційній реформі, який ставить під загрозу всю фінансову допомогу економіки країни. Без міжнародних грошей фінансова система держави не витримає, і вже восени, разом із захмарними тарифами, українці отримають долар більше 30 і черговий скачок цін", – заявив Шабунін. 

Зрив запуску системи електронного декларування також може призвести до відмови Україні у лібералізації візового режиму з Європейським союзом. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...