Манафорт допоміг ПР нелегально перевести у США $2,2 млн – ЗМІ

Середа, 17 серпня 2016, 18:39
Манафорт допоміг ПР нелегально перевести у США $2,2 млн – ЗМІ

Керівник передвиборної кампанії кандидата у президента США Дональда Трампа у 2012 року допоміг Партії регіонів перевести американським лобістам як мінімум $2,2 мільйона.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на власні джерела, знайомі з цими операціями.

Згідно з повідомленням, гроші були таємно переведені двом американським лобістським фірмам у Вашингтоні – Podesta Group Inc. і Mercury LLC.

Агентство зазначає, що закони США зобов'язують американських лобістів публічно повідомляти про представлення інтересів іноземних лідерів чи їхніх політичних партій і надавати детальні звіти про такі дії в Мін'юст США.

"Порушення є злочином і може призвести до п'яти років у в'язниці і штрафу до 250 тисяч доларів", – зазначило агентство.

Разом з Манафортом, за даними AP, в інтересах Партії регіонів у 2012 році працював його діловий партнер і ще один нинішній топ-стратег кампанії Трампа Рік Гейтс.

Також Гейтс допомагав керувати некомерційною організацією "Європейський центр сучасної України", яка була створена в Брюсселі на підтримку Януковича і до складу правління якої входили депутати Верховної Ради від ПР.

Ця організація найняла американських лобістів Podesta Group Inc. і Mercury LLC і заплатила їм $2,2 млн доларів.

За даними агентства, завданням цих компаній були, зокрема, зусилля проти прийняття резолюцій американського конгресу з вимогою до Януковича звільнити політичних в'язнів (як відомо, у той час за гратами перебували Юлія Тимошенко, Юрій Луценко та низка інших противників Януковича).

Ці фірми припинили цю діяльність невдовзі після втечі Януковича у лютому 2014 року.

Гейтс підтвердив агентству, що познайомив американські лобістські фірми з "Європейським центром сучасної України" і що інколи надавав консультації фірмам, залученим до української політики. Однак він запевнив, що його діяльність не порушувала закон.

Також він підтвердив, що і він, і Манафорт працювали на ПР.

У свою чергу керівники обох лобістських фірм заявили агентству, що не вважали, що повинні звітувати в Мін'юст США про свою роботу на ПР.

Як відомо, НАБУ підтверджує перебування імені Манафорта серед списків "чорної бухгалтерії" ПР, згідно з якими він отримав 12,7 млн доларів. Наразі за цією справою ведеться розслідування.

"Українська правда" писала про співпрацю Манафорта з ПР ще у 2007 році.

Сам Манафорт заперечує отримання цих виплат.

У середу стало відомо, що Трамп здійснив перестановку серед керівництва своєї передвиборчої кампанії, внаслідок яких Манафорт частково втратив свій вплив.

"Українська правда" раніше неодноразово писала про лобістські зусилля команди Януковича, зокрема – про "Європейський центр сучасної України" та діяльність Манафорта. Про це можна почитати, зокрема, тут, тут і тут.

Олег Шанковський, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування