Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисник: з активіста Фомічева бойовики вибили зізнання силою

П'ятниця, 19 серпня 2016, 12:02

Співробітник громадської організації "Центр UA" Володимир Фомічев дав свідчення донецьким бойовикам під тиском.

Про це заявив аналітик міжнародної правозахисної організації Amnesty International Красимір Янков в ефірі "Громадського радіо".

За його словами, силу до Фомічева, який приїхав до батьків у Макіївку святкувати новий 2016 рік, бойовики застосовували з самого початку. Він уточнив, що так звані співробітники "МГБ" увірвалися в будинок 4 січня.

"Додому повернулася мама Володимира і побачила його посеред кімнати на колінах з побитим обличчям, а "МГБ" проводило обшук. Близько 17 години вечора його відвезли. Разом з ним вони забрали електронні носії, комп'ютери, телефони і кілька українських прапорів, які були у нього вдома", – сказав він.

За словами Янкова, через кілька днів батькам повідомили, що Фомічова підозрюють у співпраці зі "Свободою" і що в нього знайшли дві гранати в куртці.

"Мабуть, ці гранати – найбезглуздіша частина історії. Оскільки, за словами "слідчого" виявили їх вже в кабінеті "МГБ". Тобто, вдома, поки проходив обшук, він був у футболці. А коли його виводили, то з вішалки він взяв саме ту куртку, в кишені якої були дві гранати", – сказав він.

У той же час, за словами Янкова, Фомічев у всьому зізнався і не заперечував нічого. Правозахисник припустив, що, швидше за все, полонений дав ці свідчення не з власної волі, однак він вважає, що Фомічева не піддавали тортурам.

"Наскільки ми розуміємо, його, на щастя, там не катували. Але що з ним було в перші дні, коли він давав всі свої "показання" і коли у нього знайшли гранати. Виходячи з нашого досвіду, саме в перші дні з людей і вибивають свідчення, щоб використовувати їх надалі", – сказав він.

Янков також вважає ймовірним, що Фомічева затримали за наводкою. Раніше блогер Денис Казанський заявив, що його здав активіст "ДНР" Роман Хузяхметов.

Також Янков вважає, що рішення батьків не піднімати шуму з цього приводу було невірним.

"Якщо б звертались в міжнародні організації і підняли галас в пресі, то, принаймні дізналися б щось набагато раніше", – заявив він.

На думку Янкова, бойовики використають Фомічева для обміну.

"Те, що відбувається з Володимиром, з доктором Козловським та іншими людьми, які зараз в "МГБ" – їх використовують для обміну. З них роблять важливих людей, щоб отримати в обмін як можна більшу кількість бойовиків, взятих на сході України", – вважає він.

Правозахисник порадив родичам Фомічева звернутися в Центр по обміну полоненими при СБУ, щоб включити його в списки.

Як відомо, раніше донецькі сепаратисти засудили Фомічева до двох років в'язниці. Він просидів уже сім місяців.

Представник України на мінських переговорах з питання обміну полонених Ірина Геращенко заявила, що питання звільнення Фомічева піднімуть в Мінську.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...