Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАЗК розслідує появу фальшивої декларації Рябошапки

Понеділок, 22 серпня 2016, 13:53

Національне агентство з запобігання корупції почало службову перевірку за фактом фальсифікації декларації про доходи члена НАЗК Руслана Рябошапки в системі електронного декларування доходів чиновників.

Про це повідомила голова НАЗК Наталія Корчак в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляють "Українські новини".

"Оскільки інформація (про декларацію Рябошапки) з'явилася у п'ятницю (19 серпня) вночі, я підписала наказ про проведення службової перевірки", – сказала вона.

За словами Корчак, в ході перевірки були взяті пояснення спеціалістів відділення НАЗК щодо захисту інформації та фінансового моніторингу.

Глава агентства підкреслила, що про злам системи не йдеться.

Як відомо, раніше в Єдиному державному реєстрі осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, з'явилася декларація, нібито заповнена Русланом Георгійовичем Рябошапкою. У ній зазначено, що він отримав 25 млн гривень в якості гонорару від ТОВ "Неякісний розробник".

Народні депутати Іван Винник і Антон Геращенко повідомили, що їхні "хакери-добровольці" змогли розмістити у державному реєстрі електронних декларацій фальшиву декларацію від імені Рябошапки.

Винник підкреслив, що це свідчить про незахищеність системи і можливості зламу.

У компанії-розробника системи стверджують, що скріншоти, продемонстровані на прес-конференції, не свідчать про злом системи, а вхід був здійснений через використання тестових ключів ЕЦП.

За даними технічних працівників НАЗК, електронний цифровий підпис, якою підписана фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, є "тестовим" і був сертифікований державним підприємством "Українські спеціальні системи".

Пізніше з'ясувалося, що ключ був не тестовим, а справжнім – його створили на основі підроблених документів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування