Гройсман вимагає е-декларування з 1 вересня і погрожує покараннями

Вівторок, 23 серпня 2016, 12:10
Гройсман вимагає е-декларування з 1 вересня і погрожує покараннями

Прем'єр Володимир Гройсман обурюється зривом запуску системи електронного декларування доходів чиновників з 15 серпня і вимагає запустити її з 1 вересня.

Про це він заявив під час засідання уряду у вівторок.

Гройсман різко розкритикував керівника Національного агентства з питань запобігання корупції Наталію Корчак за зрив запуску системи і нагадав, що кілька тижнів тому вона запевняла, що до запуску 15 серпня все готово.

Гучний суспільний скандал навколо зриву запуску цієї системи Гройсман назвав "фестивалем різнопланових думок" і додав, що ініціював службове розслідування з цього приводу.

Також він сказав Корчак, що вона буде особисто відповідальна, якщо раптом ця система не буде запущена 1 вересня. Гройсман заявив, що на Корчак готова догана, однак він поки не виноситиме її на розгляд уряду, оскільки кінцевою метою є не покарання, а запуск електронного декларування.

"Якщо 1 вересня це не буде зроблено – я нікого не хочу лякати, нічого – але звільнення – це буде мінімум того, що буде", – заявив він, звертаючись до всіх відповідальних.

Сама Корчак, розповідаючи про стан справ, так і не дала прямої відповіді на запитання прем'єра, чи може вона гарантувати запуск системи з 1 вересня.

Зокрема, вона заявила, що у НАЗК досі немає необхідного власного сервера і попросила у Кабміну виділити на нього кошти з резервного фонду. Також вона попросила Гройсмана доручити Держспецзв'язку доопрацювати відповідне програмне забезпечення.

У свою чергу керівник Держспецзв'язку Леонід Євдоченко на вимогу Гройсмана все ж запевнив, що з 1 вересня система буде запущена. Як відомо, раніше Євдоченко говорив, що для цього треба два місяці.

Гройсман також пообіцяв виділити всі необхідні кошти та ресурси. Зокрема, він пообіцяв у разі потреби зібрати позачергове засідання уряду з цього приводу.

Як відомо, 15 серпня система електронного декларування була запущена, не будучи доопрацьованою, зокрема – не маючи необхідного сертифікату.

Пізніше у державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної комерційної компанії.

Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

В неділю з'ясувалося, що підроблена електронна декларація, подана від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, була підписана не тестовим, а повноцінним електронним ключем, що був створений державним підприємством "Українські спеціальні системи" (УСС).

Водночас "Українські спеціальні системи" заперечують інформацію про свою причетність до виготовлення фальшивого ключа на ім’я Рябошапки.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News