Правозахисники закликають РФ скасувати "карну психіатрію" і звільнити Умерова

П'ятниця, 26 серпня 2016, 09:50
Human Rights Watch закликала звільнити Умерова
wz.lviv.ua

Правозахисна організація Human Rights Watch закликала російську владу негайно звільнити утримуваного у психлікарні заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це 26 серпня повідомляє офіційний сайт HRW.

"Примусове утримання Умерова в психіатричній установі є кричущим порушенням його прав" – каже співробітник HRW Таня Купер.

"Це також ганебна спроба використати психіатрію, щоб змусити його замовкнути і очорнити його репутацію, як відомо, вона широко практикувалася щодо дисидентів в Радянському Союзі", – зазначає правозахисник.

"Умерову мають дозволити продовжити лікування в лікарні, де він зможе отримати необхідну допомогу", – наголосила Купер.

"Влада також повинна відмовитися від своїх сфабрикованих звинувачень у сепаратизмі проти Умерова та визнати його право на свободу слова", – додає вона.

"Російська влада повинна припинити переслідування людей, які кидають виклик діям Росії в Криму. Умеров не повинен бути покараний за те, що висловив свою думку про Крим і його майбутнє ", – зазначає Купер.

 

До Умерова не пускають його доньку. Влада допустила лише адвокатів. Повідомлялося, що Умеров у якого хворе серце, хвороба Паркінсона та діабет, не отримує належний догляд у психіатричному закладі. Його стан не стабілізується.

Як повідомлялося, 26 серпня о 16.00 на Майдані Незалежності у Києві відбудеться акція на підтримку Ільмі Умерова.

 

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

Суд окупованого Сімферополя відмовив йому у задоволенні скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його ушпиталили. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу. 

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

Раніше адвокат Микола Полозов заявляв, що "при поточному стані здоров'я Умерова переміщення небезпечне для його життя".

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили про звернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

Міністерство закордонних справ України висунуло вимогу до окупаційної влади Криму звільнити Умерова.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування