Клімкін вимагатиме звільнення Умерова на зустрічі ОБСЄ

Субота, 27 серпня 2016, 00:30

На зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ наступного тижня глава МЗС України Павло Клімкін закликатиме посилити тиск на Росію для звільнення політичних в'язнів.

Про це повідомила прес-секретар українського МЗС Мар'яна Беца 26 серпня під час акції на підтримку Ільмі Умерова в Києві, передає "Радіо Свобода".

"У рамках ОБСЄ відбудеться неформальний захід п’ятдесяти семи країн-учасниць ОБСЄ. Ім’я Ільмі Умерова звучатиме першим. Ми будемо розповідати й далі про всіх політичних в’язнів у Росії й окупованому Криму, які страждають від репресивної російської машини. Ми закликаємо всіх негайно зупинити будь-які репресії проти кримських татар, етнічних українців в окупованому Криму", - заявила вона.

Беца також закликала Росію "зупинити вбивство" Умерова та надати йому належну медичну допомогу.

"Ми закликаємо Росію залишити Україну, залишити Крим", - підкреслила вона.

Як відомо, 26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив заборонити діяльність Меджлісу кримських татар на території анексованого півострова.

12 травня ФСБ по Криму порушило проти Умерова кримінальну справу за ст.280.1 за нібито заклик в ефірі ATR до дій, які загрожують територіальній цілісності Російської Федерації. Умеров заявляв, що його слова в передачі невірно переклали.

Суд окупованого Сімферополя відмовив йому у задоволенні скарги на постанову про порушення проти нього кримінальної справи.

11 серпня Умерову стало зле в суді, його госпіталізували. Незважаючи на це, суддя винесла ухвалу відправити Умерова на психіатричну експертизу.

Ільмі Умерова помістили у дев'яте відділення стаціонарної судово-психіатричної експертизи для осіб, які не перебувають під вартою.

21 серпня стан здоров'я Умерова різко погіршився, адвокати заявили прозвернення до Європейського комітету проти тортур у Страсбурзі з приводу дій органів слідства ФСБ РФ щодо підзахисного.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування