Ляшко, "Батьківщина" і "Опоблок" саботують децентралізацію – дослідження

Понеділок, 12 вересня 2016, 15:01

Радикальна партія, "Батьківщина" та "Опозиційний блок" найменше серед парламентських партій підтримують реформу децентралізації.

Про це повідомляється на сторінці Комітету виборців України у Facebook з посиланням на результати дослідження КВУ в рамках моніторингу виконання парламентськими фракціями виборчих програм та публічних обіцянок – "Дослівно".

Дослідження охоплювало період із 27 листопада 2014 року по 8 вересня 2016 року. Комітет нагадує, що за час роботи Верховної Ради VIII скликання в рамках реформи децентралізації було прийнято 12 законів. Ще 5 законопроектів було прийнято в першому читанні.

Найактивніше підтримували відповідні законодавчі акти народні депутати "Народного Фронту" та Блоку Петра Порошенка. В середньому "за" голосували 83% та 73% депутатів відповідно. Менш активно сприяли децентралізації депутати "Самопомочі": в середньому 68% "за". У Радикальної партії Олега Ляшка показник підтримки реформи склав 58%. "За" голосували менше половини депутатів ВО "Батьківщини" (46%) та третина депутатів "Опозиційного блоку" (32%).

Щодо окремих напрямків реформи, то народні депутати від Радикальної партії Олега Ляшка найменше підтримували адміністративну децентралізацію (55% "за"), а депутати від ВО "Батьківщина" – об’єднання громад (43%) та фіскальну децентралізацію (40%). Жоден депутат "Опозиційного блоку" не проголосував за фіскальну децентралізацію і лише кілька підтримали об’єднання громад.

Комітет зазначає, що така позиція фракцій часто не відповідала їх обіцянкам.

У своїй передвиборній програмі 2014 року "Опозиційний блок" обіцяв "забезпечити передачу функцій, повноважень і фінансів територіальним громадам", але жоден депутат фракції так і не підтримав закон про добровільне об’єднання територіальних громад.

Фракції Радикальної партії Олега Ляшка та ВО "Батьківщина" підписали Коаліційну угоду, в якій зобов’язалися забезпечити "надання органам місцевого самоврядування базового рівня реальних повноважень, закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел доходів". Одним із пунктів угоди також було "формування самодостатніх громад".

Юлія Тимошенко наголошувала: "Без укрупнення громад не обійтися", але лише третина депутатів ВО "Батьківщина" проголосували за закон щодо надання ЦВК права призначати перші вибори в об’єднаних громадах і жоден депутат фракції не підтримав законопроект щодо розблокування виборів у громадах з різних районів.

Після реєстрації низки законопроектів в частині адміністративної децентралізації Ляшко заявляв: "Це справжня радикальна реформа реєстраційної системи! Передаємо на місця повноваження державної реєстрації".

Попри це менше половини депутатів Ляшка підтримали закон щодо перерозподілу коштів від надання адміністративних послуг на користь органів місцевого самоврядування і лише трохи більше половини депутатів – зміни в закони про реєстрацію речових прав на нерухоме майно, а також реєстрацію юросіб та ФОП.

Фракції часто критикували навіть ті закони, які вони все ж підтримали. Особливо це стосується об’єднання громад. Так, 86% депутатів Радикальної партії Олега Ляшка та 68% депутатів "Батьківщини" підтримати Закон про добровільне об’єднання територіальних громад".

Зокрема, депутат від партії Ляшка Ігор Мосійчук через півроку після прийняття закону заявляв про те, що його партія ініціює звернення до Конституційного суду щодо неконституційності територіальної реформи, "яку зараз намагаються нав'язати людям чиновники".

Депутати від ВО "Батьківщина" та "Опозиційного блоку" долучилися до розробки найменшої кількості успішних законопроектів в частині децентралізації. Із 12 законопроектів, ініціаторами яких були члени "Батьківщини" долучилися до розробки семи. Депутати "Опозиційного Блоку" не були серед ініціаторів жодного успішного законопроекту в частині децентралізації. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування