Геращенко закликає перевірити дані про затримання дітей в ОРДО

Вівторок, 13 вересня 2016, 14:08

Уповноважений президента з мирного врегулювання ситуації на окупованому Донбасу Ірина Геращенко закликає ОБСЄ і ЮНІСЕФ терміново перевірити інформацію про затримання на Донбасі бойовиками підлітків за нібито "диверсії".

Про це вона написала у вівторок на своїй сторінці у Facebook.

Днями в ЗМІ з'явилася шокуюча інформація, що орки в ОРДЛО затримали групу підлітків за "диверсії" і катують їх... Ця інформація, очевидно, потребує перевірки, і я думаю, це хороша нагода ЮНІСЕФ перевірити цю інформацію, отримати доступ до нещасних дітей, що їх катують публічними допитами на відео", – пише вона.

 
facebook

Геращенко повідомила, що спрямувала відповідні листи на ОБСЄ і ЮНІСЕФ з проханням терміново перевірити цю інформацію, а також підніматиме це питання в Мінську 21 вересня.

Як повідомлялося, бойовики "ДНР" напередодні оприлюднили відео затримання та допиту неповнолітніх, яких звинувачують у здійсненні диверсій нібито на замовлення спецслужб України.

Зокрема вони нібито "підривали автомобілі, а також різні цивільні і військові об'єкти".

Імена затриманих дітей, згідно з повідомленням так званого "МГБ ДНР": Богдан Ковальчук, Арсеній Белавін, Владислав Пазушко, Денис Хмеленко, Ярослав Миронов, Максим Солодовников і Денис Коваль.

Геращенко зазначає, що проблема дітей в зоні конфлікту, неприйнятність залучення дітей до війни була найбільш емоційною в обговоренні під час кількох останніх зустрічей гуманітарної групи в Мінську.

"Проросійські сепаратисти – ви тільки уявіть собі – заявили, що хочуть, аби українська сторона повернула на окупований Донбас українських дітей-cиріт, евакуйованих із зони конфлікту в найгарячіші дні війни влітку 2014", – пише вона.

"Я не буду переповідати інші маразматичні заяви і незаконні провокаційні випади, очевидно, що українська сторона жорстко відстоює і відстоюватиме права дітей, згідно українського законодавства і всіх ратифікованих нами міжнародних конвенцій про захист прав дитини", – наголошує Геращенко.

Вона зазначає, що Україна підтримує бажання міжнародної організації ЮНІСЕФ долучитися до вирішення проблем дітей в зоні конфлікту.

"ЮНІСЕФ має отримати дозвіл моніторити ситуацію з правами дитини на окупованих територіях і в РФ, де сьогодні фактично діяльність цієї організації заблоковано. І також сприяти Україні в пошуку українських, незаконно вивезених дітей-сиріт чи таких, що не мають батьківського піклування, та спільно протистояти будь-яким спробам залучення дітей до конфлікту", - каже Геращенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...