Порошенко доручив подати в суд на РФ через порушення морського права

Середа, 14 вересня 2016, 14:59

Президент Петро Порошенко доручив МЗС порушити арбітражне провадження проти Росії через порушення нею Конвенції ООН з морського права.

Про це на своїй сторінці у твіттері написав прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Президент доручив МЗС порушити арбітражне провадження проти РФ через порушення нею Конвенції ООН з морського права", – повідомив він.

Пізніше на сторінці самого Порошенка у Facebook з'явилося пояснення щодо позову.

"Позов пов'язаний зокрема з грабунком в сфері енергетичних ресурсів, коли Росія краде нафту, газ, видобуваючи їх на морському шельфі України, відбувається крадіжка морських ресурсів та забруднення наших територій з негативним впливом на екологію басейну Чорного моря, в тому числі й під час будівництва Керченського мосту", – заявив Порошенко.

За його словами, "це лише один із кроків".

"За моїм дорученням розробляються документи на основі різних міжнародних документів та конвенцій для подачі позовів в інші міжнародні судові інстанції. Ми продовжуємо боротьбу за захист законних прав і інтересів України!" – додав Порошенко.

У свою чергу заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль в ефірі каналу 112 пояснила, чого Україна планує добитися.

"По-перше, це підтвердження наших прав як морської держави. По-друге, це припинення міжнародних протиправних діянь Російської Федерації і по-третє це, звичайно, поновлення прав і відшкодування збитків, пов'язаних з порушенням цих прав", – сказала вона.

Зеркаль додала, що оцінки відшкодувань, яких вимагатиме Україна, поки ще не робилися.

Як відомо, у понеділок міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Київ протягом тижня подасть всеосяжний позов до Москви, що стосується Конвенції ООН з морського права.

"Він фактично є всеохоплюючим, оскільки вміщає в себе такі фундаментальні питання як використання морського простору, порушення екологічної безпеки, але також і об'єкти культурної спадщини. Це дуже масштабний позов", – сказав Клімкін.

За словами міністра, Україна вимагатиме не тільки визнання своїх прав, але і компенсації.

У свою чергу прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія готова судитися з Україною.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News