Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У поліції пояснили, чому закрили більшість "виборчих" справ

Четвер, 15 вересня 2016, 11:31

Більшість кримінальних проваджень за фактами порушення виборчого законодавства закривається у зв'язку з відсутністю даних щодо місця, часу вчинення протиправного діяння, причетності до нього конкретної особи, можливих очевидців. 

Про це в коментарі "Укрінформу" розповіли в Головному слідчому управлінні Нацполіції.

"Більшість кримінальних проваджень за заявами учасників виборчого процесу про порушення виборчого законодавства дійсно закриваються. Як показує практика, у переважній більшості закритих проваджень заяви, подані до поліції, не містили жодних даних та доказів стосовно місця, часу вчинення протиправного діяння, причетності до нього конкретної особи, можливих очевидців (тобто зазначаються не конкретизовані відомості про подію)", – пояснюють в управлінні.

У ГСУ НП України наголосили, що рішення про закриття кримінальних проваджень слідчими приймаються "лише після проведення детального розслідування", в ході якого при наявності неконкретної інформації неможливо встановити порушників та здобути будь-які докази.

У Головному слідчому управлінні Нацполіції відзначили позитивну динаміку збільшення кількості "виборчих" справ, які були направлені до суду.

Зокрема, за результатами позачергових виборів президента (травень 2014 року) до суду було скеровано 3 кримінальних провадження, позачергових виборів народних депутатів (жовтень 2014 року) – вже 18, а щодо місцевих виборів (у жовтні 2015 року) – 66 кримінальних проваджень.

"Маємо вже направлені до суду обвинувальні акти і за результатами проміжних виборів народних депутатів, проведених у липні цього року", – наголосили в Нацполіції.

Загалом за результатами проведених місцевих виборів у жовтні 2015 року слідчі розпочали понад 400 кримінальних проваджень за заявами та повідомленнями про вчинення злочинів, пов’язаних з порушеннями виборчого законодавства.

З них щодо 272 кримінальних проваджень прийнято рішення про їх закриття. Крім цього, 82 особам у 66 кримінальних правопорушеннях повідомлено про підозри та матеріали направлено до суду.

Як повідомлялося, 13 вересня, аналітик Громадської мережі "Опора" Олександр Клюжев заявив, що більшість кримінальних проваджень, відкритих за фактом порушення виборчих прав громадян на місцевих виборах 2015 року, закриті на етапі досудового розслідування.

У свою чергу координатор виборчих та парламентських програм "Опори" Ольга Айвазовська заявила про плани спільно з ГПУ та МВС розпочати процес перегляду закритих справ щодо порушень на місцевих виборах 2015 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:32
Ціни на нафту зросли на тлі побоювань ескалації конфлікту на Близькому Сході
09:30
Європарламент вважає, що Угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
09:25
відеоНе встиг випустити жодної ракети: Сили оборони спалили російський "Бук-М1"
09:24
У США заявили, що Китай "обрав сторону" і не претендує на нейтралітет у війні РФ проти України
09:16
На Черкащині через атаку РФ пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
Усі новини...