СММ: насильство на Донбасі ослабло, але може відновитися будь-коли

П'ятниця, 23 вересня 2016, 14:00

Ситуація у зоні АТО хоч і покращилася після домовленості про припинення вогню з 1 вересня, все ж залишається нестабільною і може погіршитися у будь-який момент.

Про це у п'ятницю під час брифінгу заявив заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг.

За його словами, минулого тижня було зафіксовано підвищення рівня насильства порівняно з попереднім тижнем в основному через те, що Горлівка і дорога Світлодарськ-Дебальцеве знову стали епіцентром боїв.

До того упродовж двох тижнів у цих районах було відносно спокійно.

Також Хуг розповів, що в основній гарячій точці – трикутнику Ясинувата, Авдіївка, Донецький аеропорт – щоденні коливання були особливо промовисті.

У суботу, за його словами, спостерігачі у підконтрольній донецьким бойовикам Ясинуватій чули щонайменше 150 вибухів і численні черги з малокаліберних кулеметів та понад 100 пострілів зі стрілецької зброї.

Однак у вівторок в Ясинуватій спостерігачі почули лише один вибух.

"Це говорить про те, що сторони можуть забезпечити тишу, але і про те, що насильство може відновитися у будь-який момент", – сказав він.

За словами Хуга, насильство неодмінно зростає тоді, коли сторони наближаються одна до одної.

Він також показав фото дороги біля Золотого – одного з трьох населених пунктів, у якому повинно відбутися розведення військ сторін. На фото видно бетонну загорожу, за якою, зі слів Хуга, починається сильно замінована дорога.

 

Хуг підкреслив, що ця барикада і міни повинні бути усунені, щоб спостерігачі мали безперешкодний доступ для моніторингу ситуації в Золотому.

Також він ще раз наголосив на необхідності допуску спостерігачів СММ до всіх об'єктів. Він заявив, що спостерігачі стикаються з недопуском з обох боків, однак з боку бойовиків – значно частіше.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування