Аргументам Росії на конференції ОБСЄ ніхто не вірив - Афанасьєв

Неділя, 25 вересня 2016, 00:39

Аргументи представників Росії на щорічній конференції ОБСЄ з людського виміру у Варшаві про те, що в Росії і окупованому Криму немає жодних утисків кримських татар та українців, виглядали недолугими і викликали спротив багатьох делегацій.

Про це розповів  спеціальний представник МЗС України Геннадій Афанасьєв, який нещодавно був російським політв’язнем, а тепер в українському зовнішньополітичному відомстві займається питаннями звільнення українців з російського полону, передає Укрінформ.

"Першою виступала Ірина Довгань (перебувала у полоні в "ДНР" – ред.), а відразу після неї виступала людина з Росії, і вона не могла нічого сказати, постійно затиналася. Після виступу Довгань виступи росіян звучали безглуздо, і це перемога для нас", - заявив Афанасьєв.

На його переконання, всі аргументи російської делегації були слабкими, і їм ніхто не вірив.

"Ось один представник з Роcії заявив, що в Криму без проблем працює 400 інформаційних видань, усі вільно говорять російською, кримськотатарською і українською мовами. Але ж він не сказав, що насправді до окупації там було 960 видань", - наголосив український активіст із Криму.

Як зазначив Афанасьєв, коли один із делегатів назвав себе представником "російського" Криму, іноземні делегації, зокрема Литви та Фінляндії, закинули організаторам з ОБСЄ: чому організація, не визнаючи Крим як частину РФ, допускає на конференцію "нібито журналістів" з   Криму!

"Загалом Україна  в цьому році має на конференції значну підтримку від багатьох країн - це і Німеччина, і США. Дуже мене потішила Франція, і є сподівання, що її позиція потроху змінюватиметься", - констатував Афанасьєв.

На пленарному засіданні, що стосувалося утисків ЗМІ, Афанасьєв розповів про порушення свободи ЗМІ у Криму, про знущання над ним у в’язниці, про порушення на півострові прав інших людей з проукраїнськими поглядами.

Спецпредставник МЗС України зазначив, що найближчим часом планує виступити на засіданні ПАРЄ, відвідати США та Канаду.

 "Я закликатиму до гуманітарної та військової допомоги Українській державі, за продовження санкцій. Також розповідатиму про свою долю, долю інших бранців і наполягатиму на тому, що в Росії в’язниця - це не просто місце, де люди сидять. В Росії це місце, де кожний день знущаються над людьми, здійснюються тортури, а на Заході цього не розуміють, і тому вони не такі активні", - констатував Афанасьєв.

У Варшаві з 19 по 30 вересня відбувається щорічна конференція Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ. Впродовж двох тижнів конференції його учасники звертають увагу на проблеми з правами людини у світі, зокрема питаннями, що стосуються свободи думки, свободи ЗМІ, запобігання расової, національної та етнічної дискримінації, статевої нерівності тощо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування